Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Це неприпустимо", – Петер Сійярто зробив заяву, яка стосується угорців Закарпаття

"Це неприпустимо", – Петер Сійярто зробив заяву, яка стосується угорців Закарпаття

"Це неприпустимо", – Петер Сійярто зробив заяву, яка стосується угорців Закарпаття

Три фракції Берегівської міської ради нещодавно подали звернення до міського голови про включення у порядок денний розробленої ними програми щодо фінансової мотивації батьків учнів віддавати своїх дітей у класи з українською мовою навчання.

ВІДЕО ДНЯ

Згідно з проєктом рішення, батьки школяра, які віддадуть дитину у клас з українською мовою викладання, щороку, з 1 до 4 класу включно, отримуватимуть по 30 тисяч гривень.

Як пише "Суспільне. Ужгород", розробники проєкту вважають, що такий підхід дозволить вже за кілька років вийти на значний відсоток дітей, які навчатимуться державною мовою.

Реклама
Читайте також:
Сійярто назвав вимогу для розблокування Угорщиною міністерських зустрічей Україна-НАТО

Міністр МЗС Угорщини Петер Сійярто вже відреагував на ініціативу стимулювання навчання українською в Берегові. "Це грубий крок до ліквідації угорської меншини", — написав Петер Сійярто у себе на сторінці у Facebook.

Реклама

За його словами, відповідний крок порушує права закарпатських угорців. "Одне з найбільш фундаментальних прав людини — жити в мирі. Це право людей, які живуть в Україні, зараз жорстко порушується. Щоб знову мати це право, нам потрібен мир якнайшвидше", — йдеться у повідомленні. Сійярто додав: права національних меншин є одними з найважливіших прав людини.

"На жаль, права закарпатських угорців роками безперервно порушуються і відбирає Україна", — написав міністр МЗС Угорщини.

"Їхній останній план — віддавати близько 1000 євро щорічно батькам, які відправляють своїх дітей в україномовний клас. Це грубий крок до ліквідації угорської меншини. Неприпустимо і недостойно країні, яка веде переговори на вступ до ЄС. Сьогодні буду говорити про це на Раді ООН з прав людини в Женеві", — написав Сійярто.

Реклама

Нагадаємо, прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана запросили до України.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно