Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Що таке цільова мобілізація та кого можуть залучити

Що таке цільова мобілізація та кого можуть залучити

В Україні загальну мобілізацію та воєнний стан продовжено до 20 травня 2023 року. Призову під час загальної мобілізації підлягають військовозобов’язані чоловіки у віці від 18 до 60 років. Але окрім участі у бойових діях, деяких громадян можуть залучати до цільової мобілізації. Вона передбачає участь українців не у бойових діях, а у повоєнному відновленні країни.

ВІДЕО ДНЯ

Зараз доєднатися до людей, які відбудовуватимуть країну, можна добровільно.

Читайте також:
Повістки: хто і де може їх вручати. Роз’яснення від юристів системи безоплатної правової допомоги
Реклама

Що таке цільова мобілізація

Вперше поняття цільової мобілізації з’явилось у Кодексі Цивільного захисту у 2012 році. Вона може проводитися з метою ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру державного рівня та їх наслідків.

Усі заходи із цільової мобілізації та фінансово-організаційні питання вирішуються відповідно до плану, який складається за Законом про мобілізацію. 

Реклама

Цільова мобілізація ― кого можуть призвати

Насамперед до ліквідації наслідків російської збройної агресії залучатимуть сили цивільного захисту, яким  допомагатимуть пожежно-рятувальні, аварійно-рятувальні служби та інші підрозділи.

Якщо буде потрібно, то до відбудови країни залучать працездатне населення, стан здоров’я яких дозволяє виконувати відновлювальні роботи. Все це відбуватиметься за добровільної згодою.

Що робитимуть мобілізовані

У завдання тих, хто підпав під цільову мобілізацію входитиме ліквідація наслідків воєнних дій на територіях, які постраждали.

Реклама

Також ними вживатимуться заходи щодо відновлення об’єктів критичної інфраструктури сфери життєзабезпечення населення.

Окрім цього, потрібно буде визначати населенні пункти та території, які потребують проведення гуманітарного розмінування, маркувати небезпечні території. 

Також передбачається залучення волонтерів та міжнародну допомогу для ліквідації воєнних дій. Зокрема, волонтерам пропонується виявляти осіб, які потребують допомоги.

Проведення цільової мобілізації у відновлювальний період можливе після завершення бойових дій. Терміни, обсяг та порядок проведення визначатиме президент України.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно