Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Ужгороді для переселенців діє «Шафа добра»

В Ужгороді для переселенців діє «Шафа добра»

За понад рік війни Закарпаття стало домом для багатьох переселенців, які були змушені покинути свої домівки і приїхати сюди. Багато з них поспіхом покидали рідні міста та села і взяли з собою найголовніше – документи та деякі речі першої необхідності. Коли на авто- та залізничних вокзалах Закарпаття зустрічали переселенців у перші місяці повномасштабного вторгнення, то в більшості була з собою всього одна невелика валіза чи сумка з речами. Тому внутрішньо переміщені особи потребували не лише даху над головою, але й одягу.

ВІДЕО ДНЯ

І в Ужгороді ще навесні 2022 року вирішили відкрити «Шафу добра», де безкоштовно допомагають переселенцям. Відтоді їм надають одяг, іграшки для діток, речі першої необхідності. Засновницею «Шафи добра» стала 47-річна ужгородка Лариса Ковач. Жінка працює стилістом-перукарем, але від самого початку війни волонтерить та допомагає переселенцям.

В Ужгороді для переселенців діє «Шафа добра» – 01
Реклама

Лариса розповідає, що на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну вона опинилась в Ужгороді на вокзалі, бо зустрічала доньку, яка саме їхала з Харкова. По приїзду дочки ужгородка вирішила допомагати ВПО, які приїжджали в обласний центр Закарпаття.

«Я залишилась на вокзалі зустрічати переселенців, допомагати їм шукати безкоштовне житло, годувати і надавати хоча б елементарну допомогу. Два місяці потому, коли потоки людей, які прибували в Ужгород дещо зменшилися, ми зрозуміли, що все одно потреба в допомозі є, але вже інша. Треба було одягнути людей, адже вони їхали сюди з маленькими сумками, рюкзачками, майже без речей. Потрібні були вже весняні речі. Так і виникла ідея створити «Шафу добра». Я опублікувала пост на своїй сторінці у Фейсбуці про те, що відкрила такий заклад. Закликала ужгородців прийти і поділитись своїми речами. Дуже багато людей відгукнулося. Щодня 10-15 людей приносили великі пакунки випраних речей у хорошому стані, які ми ретельно перевіряли і віддавали переселенцям», – розповіла Лариса.

Реклама
В Ужгороді для переселенців діє «Шафа добра» – 02

Переселенці можуть прийти і обрати ті речі, які їм необхідні. Для цього їм достатньо показати довідку ВПО. Хоча в допомозі не відмовляють нікому з тих, хто її потребує.

Реклама

В «Шафі добра» працює 4 людей: Лариса Ковач, подружжя переселенців із Харкова Анна й Ігор Замірець і ще одна переселенка з Києва Олена Дробова.

«Вони працюють із самого початку роботи «Шафи добра», а функціонує цей заклад вже понад 10 місяців. Це чудові люди, які повністю присвятили себе допомозі іншим. Не лише допомагають підібрати одяг, але спілкуються з людьми, надають їм необхідні контакти, допомагають всім, чим можуть. Вони душа цієї «Шафи», – зазначила ужгородка Лариса Ковач.

В Ужгороді для переселенців діє «Шафа добра» – 03

«Чому саме «Шафа добра»? Ми хотіли, щоб люди могли зрозуміти, що в нас можна одягнутись, тому «шафа». А також, аби було зрозуміло, що одяг внутрішньо переміщеним особам надають безкоштовно. Тому й «добра». Спочатку ми назвали цей простір «Гуманітарна шафа», але за кілька днів змінили назву на «Шафа добра». Так і залишили, воно якось добріше звучало», – зауважила Лариса Ковач.

В Ужгороді для переселенців діє «Шафа добра» – 04

«Шафа добра»– це не лише місце, де видають одяг. Іноді ВПО можуть отримати тут продуктові набори, матраци для ліжок, тощо.

Реклама

«У нас є однойменна сторінка в Фейсбуці, де ми викладаємо анонси, адже буває таке, що благодійні фонди видаляють нам продуктові набори і ми тоді роздаємо їх людям, анонсуючи це напередодні. Тому зв’язок із людьми підтримуємо постійно. Також на свята, наприклад, на День святого Миколая, ми організовували захід для діток переселенців, роздавали малечі подарунки. Спочатку впродовж місяця дітки приносили нам листи, які написали святому Миколаю. Потім ми роздали ці листи ужгородцям. І вони здійснювали бажання маленьких переселенців – дітки отримували ті подарунки, про які мріяли», – розповіла засновниця «Шафи добра».

В Ужгороді для переселенців діє «Шафа добра» – 05

За понад 10 місяців роботи в «Шафі добра» допомогли десяткам тисяч українців, які приїхали із Харківської, Запорізької, Донецької, Луганської, Миколаївської, Харківської областей. Та найчастіше, за словами Лариси Ковач, звертались переселенці із Харківської, Донецької і Миколаївської областей.

В Ужгороді для переселенців діє «Шафа добра» – 06

Зазначимо, що отримати  допомогу переселенці можуть тричі на тиждень: у вівторок та четвер з 11 до 17 год, у суботу – з 11 до 15 год.

В Ужгороді для переселенців діє «Шафа добра» – 07

Проєкт "Висвітлення соціальної інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в Закарпатській області та підвищення цифрової безпеки медіа" реалізується ГО "Закарпатське Вільне Медіа" в межах програми "Стійкість", яка упроваджується Фондом Східна Європа у консорціумі неурядових організацій на чолі з ERIM (Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.

Реклама

Думки, викладені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю ГО "Закарпатське Вільне Медіа", і не обов’язково відображають позицію організацій-партнерів консорціуму та Європейського Союзу.

В Ужгороді для переселенців діє «Шафа добра» – 08
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно