Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Катерина Терехова: "Коли в моїй країні стільки лиха, то я хочу бути корисною"

Катерина Терехова: "Коли в моїй країні стільки лиха, то я хочу бути корисною"

Катерина Терехова: "Коли в моїй країні стільки лиха, то я хочу бути корисною"

Катерина Терехова – відома київська рестораторка, до війни 20 років пропрацювала у сфері розваг. Нині – повністю змінила своє життя, і тепер вона волонтерка, опікується одразу кількома соціальними проєктами на Закарпатті й допомагає тут тисячам переселенців.

ВІДЕО ДНЯ

Жінка мала свій власний заклад в Києві, який довелося закрити та переїхати на Закарпаття. Повертатися до Києва разом із сімʼєю поки не планує, каже, що її робота ще потрібна тут. На питання щодо відкриття власного бізнесу на Закарпатті відповідає, що зараз не на часі. За словами Катерини, вона для себе чітко вирішила, що всі свої менеджерські, комунікативні, організаторські та будівельні здібності спрямовуватиме саме на допомогу людям.

Як сільська школа стала домашнім прихистком для переселенців

Майже рік тому, у травні, Катерина розпочала організацію шелтеру для переселенців на базі закинутої школи в селі Березинка. Вісім років приміщення закладу освіти стояло порожнім, лише час від часу його задіювали як виборчу дільницю.

Реклама
Катерина Терехова: "Коли в моїй країні стільки лиха, то я хочу бути корисною" – 01

Зі слів волонтерки, ідея із запуску цього прихистку виникла зовсім випадково: "Я мала в планах подивитися зовсім інше приміщення, куди б мали привезти близько 180 дітей, однак навігатор замість села Березники Свалявського району, привів мене в Березинку, яка знаходиться у кількох кілометрах від Мукачева".

Реклама

Шелтер для родин вимушених переселенців відремонтували досить швидко, лише за 2 місяці тут зробили всі необхідні роботи, аби приміщення змогло прийняти перших людей.

Катерина Терехова: "Коли в моїй країні стільки лиха, то я хочу бути корисною" – 02

"Спочатку в нас поселилося 32 особи. Це були переселенці з гарячих точок та окупованих територій: Ізюм, Чорнобаївка, Харків, Краматорськ, Херсон, Дніпрорудне, Запоріжжя. Найчастіше люди питали щодо терміну перебування в шелтері, адже часто зустрічали прихистки, в яких можна було зупинитися на 3-5 діб, а потім люди мали рухатися далі. Я ж одразу казала, що проживання у нашому шелтері залежить від їхнього бажання та дотримання правил: у нашому закладі заборонені алкоголь, нічні посиденьки та деструктивна поведінка", – каже Катерина.

Реклама

Щоб реконструювати приміщення та облаштувати житлові кімнати, Катерина заручилася фінансовою підтримкою своїх друзів.

До запуску її благодійних проєктів долучилися українські артисти, спортсмени та блогери, зокрема Віра Брежнєва, Іван Дорн, Монатик, Олександр Зінченко та інші. До того ж, Катерина виграла гранд від благодійного фонду "Разом for Ukraine".

Сьогодні цей шелтер виглядає по-сімейному, тут панує взаємоповага. Оскільки в прихистку немає найманих осіб, усі мешканці дотримуються графіку чергування: прибирають кімнати та територію, готують на кухні домашні страви.

Катерина Терехова: "Коли в моїй країні стільки лиха, то я хочу бути корисною" – 03
Катерина Терехова: "Коли в моїй країні стільки лиха, то я хочу бути корисною" – 04

Особливу увагу приділяють дитячому комфорту: тут є облаштовані дитячі куточки, сучасні вігвами, розвиваючі іграшки, заколисуючі центри для немовлят. Це й не дивно, адже разом із дорослими в центрі проживають діти. Одна з родин, за час проживання в шелтері, стала батьками вдруге.

Катерина Терехова: "Коли в моїй країні стільки лиха, то я хочу бути корисною" – 05
Реклама
Катерина Терехова: "Коли в моїй країні стільки лиха, то я хочу бути корисною" – 06

Поруч із прихистком працює склад гуманітарної допомоги. Сюди можуть звернутися ВПО, які проживають в Мукачеві або довколишніх селах, двічі на місяць. У середньому, волонтери видають допомогу двадцяти родинам на день.

Катерина Терехова: "Коли в моїй країні стільки лиха, то я хочу бути корисною" – 07

Сама Катерина живе поруч із шелтером у сільській амбулаторії, умови має на рівні з переселенцями.

У планах волонтерки побудувати ще одне соціальне житло для переселенців, яким немає куди повертатись, на базі триповерхового гуртожитку.

Катерина Терехова: "Коли в моїй країні стільки лиха, то я хочу бути корисною" – 08
Катерина Терехова: "Коли в моїй країні стільки лиха, то я хочу бути корисною" – 09
Реклама

Зараз волонтерка реалізовує ще один важливий проєкт – будівництво сучасного медичного пункту на базі Мукачівського дитячого будинку-інтернату.

Катерина Терехова: "Коли в моїй країні стільки лиха, то я хочу бути корисною" – 10

У квітні минулого року з міста Дружківка (Донецька область) евакуювали 22 дитини з різним ступенем інвалідності. Через брак ліжко-місць, одинадцятьох поселили у спортивній залі, яка колись використовувалася, як конюшня. Через відсутість фундаменту, в приміщенні сирість та пліснява на стінах, що неприпустимо для проживання, особливо, дітей. Після тривалих погоджень та дозволів, проєкт вдасться реалізувати. За задумом мають побудувати додаткові спальні, кабінет фізіотерапії, маніпуляційну, приміщення для зберігання ліків та сестринську кімнату.

На реалізацію проєкту Катерина закладає два місяці, адже впевнена у своїх здібностях. Кожен її проєкт робить життя переселенців на Закарпатті комфортнішим. Завдяки таким волонтерам можна ще раз з упевненістю сказати, що українці незламні!

Проєкт "Висвітлення соціальної інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в Закарпатській області та підвищення цифрової безпеки медіа" реалізується ГО "Закарпатське Вільне Медіа" в межах програми "Стійкість", яка упроваджується Фондом Східна Європа у консорціумі неурядових організацій на чолі з ERIM (Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.

Думки, викладені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю ГО "Закарпатське Вільне Медіа", і не обов’язково відображають позицію організацій-партнерів консорціуму та Європейського Союзу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно