Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Тячеві запрацював молодіжний хаб для місцевої молоді та переселенців

У Тячеві запрацював молодіжний хаб для місцевої молоді та переселенців

У Тячеві запрацював молодіжний хаб для місцевої молоді та переселенців

Інтеграція внутрішньо переміщених осіб у суспільство – важливий аспект роботи з переселенцями в регіонах України. Особливо важливою є робота з молоддю, як найактивнішою частиною суспільства. Створення просторів, де б молодь, яка покинула рідну домівку через війну, комунікувала з місцевою громадськістю – один із важливих напрямків роботи з інтеграції ВПО. І один з таких молодіжних хабів з’явився у Тячеві.

ВІДЕО ДНЯ

Офіційно відкриття хабу відбулося в кінці лютого 2023 року. Проєкт було реалізовано Міжнародним фондом охорони здоров’я та навколишнього середовища «РЕГІОН КАРПАТ» (NEEKA) за підтримки та фінансування Управління Верховного комісара у справах біженців в Україні.

У Тячеві запрацював молодіжний хаб для місцевої молоді та переселенців – 01
Реклама

По-суті – це відкритий простір з доступом до ресурсів, який пропонує можливості навчання та обміну ідеями для молоді. Основне тут – можливість для молоді збиратися та обмінюватися ідеями. Як розповів Роман Бігунець, заступник директора Міжнародного фонду «РЕГІОН КАРПАТ» (NEEKA), це місце, яке можна використовувати для спільних презентацій, тренінгів, обговорень чи інших занять.

У Тячеві запрацював молодіжний хаб для місцевої молоді та переселенців – 02
Реклама

За його словами, основним завданням цього хабу є інтеграція молодих переселенців у молодіжні громади. Якраз в Тячеві ініціатива щодо створення хабу – це результат взаємодії між місцевою молоддю, молоддю з числа переселенців та місцевою владою. Адже така синергія – ключ до інтеграції та розвитку.

Роман Бігунець зазначив, що в рамках цього проекту було проведено ремонт приміщення, закуплені необхідні меблі та інвентар. Крім того, в цьому хабі надається інституційна підтримка у вигляді тренінгів та інформаційних сесій. До прикладу, з 5-14 квітня тут буде проводитися серія майстер-класів до Великодня. Також цей хаб активно використовується місцевими жіночими клубами, зокрема ГО «Порадниця».

У Тячеві запрацював молодіжний хаб для місцевої молоді та переселенців – 03
Реклама

Створення та функціонування молодіжних хабів на Закарпатті і, зокрема в Тячеві, є дуже важливим для розвитку молодіжних спільнот та забезпечення їхніх потреб.

"Молодіжні хаби є місцями, де молодь може зібратись, взаємодіяти, ділитись ідеями, навчатись новим речам та знаходити підтримку. Такі хаби можуть допомогти молодим людям відчути себе частинами активної та згуртованої громади, забезпечити їм доступ до потрібної інформації та ресурсів, надати можливості для взаємодії з представниками різних сфер життя, сприяти їхньому особистісному розвитку та підвищенню професійної компетентності. Крім того, молодіжні хаби можуть стати центрами розвитку ініціатив, що сприятимуть розвитку соціального підприємництва та інших форм соціальної активності, які також сприятимуть розвитку території та поліпшенню якості життя мешканців", – мовив Роман Бігунець.

У таких молодіжних просторах є можливість розвивати культурну взаємодію. За словами Романа Бігунця, важливо розвивати культурну свідомість у місцевих громадах та пропагувати взаєморозуміння між ВПО та місцевим населенням. Це може бути досягнуто шляхом проведення культурних та тематичних заходів, які також є важливою складовою роботи як організацій, які працюють з переселенцями, так і молодіжних хабів.

У Тячеві запрацював молодіжний хаб для місцевої молоді та переселенців – 04

Зазначимо, що і у Мукачеві, за ініціативи Маріупольської спілки молоді, яка наразі переїхала до міста – у квітні буде відкриватися молодіжний хаб, який є результатом співпраці УВКБ ООН в Україні (UNHCR) та ПРООН (UNDP) разом із МФ «РЕГІОН КАРПАТ» (NEEKA).

У межах цього проєкту було проведено капітальний ремонт на другому поверсі Будинку громадськості та національних спільнот, закуплено меблі та інвентар. Особливістю цього хабу буде звукозаписувальна студія, де молоді люди матимуть можливість розвивати свої творчі здібності.

Загалом, молодіжні хаби – чудовий приклад взаємодії між місцевою молоддю та переселенцями, який дасть можливість пізнати одне одного краще. І саме завдяки такій культурній і соціальній взаємодії й твориться єдина успішна нація.

Реклама

Проєкт "Висвітлення соціальної інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в Закарпатській області та підвищення цифрової безпеки медіа" реалізується ГО "Закарпатське Вільне Медіа" в межах програми "Стійкість", яка упроваджується Фондом Східна Європа у консорціумі неурядових організацій на чолі з ERIM (Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.

Думки, викладені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю ГО "Закарпатське Вільне Медіа", і не обов’язково відображають позицію організацій-партнерів консорціуму та Європейського Союзу.

У Тячеві запрацював молодіжний хаб для місцевої молоді та переселенців – 05
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно