Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Освіта без обмежень": в Ужгороді діє освітній хаб для переселенців

"Освіта без обмежень": в Ужгороді діє освітній хаб для переселенців

"Освіта без обмежень": в Ужгороді діє освітній хаб для переселенців

Повномасштабна російська агресія спричинила руйнування великої кількості закладів освіти. А чимало педагогів були змушені покинути свої міста, шукаючи притулку в інших регіонах України.

ВІДЕО ДНЯ

На Закарпаття прибули чимало педагогів. А потреба у навчанні дітей завжди залишається актуальною. Саме тому у грудні минулого року в Ужгороді був створений освітній простір для внутрішньо переміщених вчителів, студентів та науковців "Освіта без обмежень".

"Освіта без обмежень": в Ужгороді діє освітній хаб для переселенців – 01
Реклама

Цей проєкт заснований ГО "Інститут громадської освіти та праці" у партнерстві з Профспілкою працівників освіти і науки України, що реалізується за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні та фінансування Європейського Союзу. А в Ужгороді його організатором є Закарпатська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (голова – Тетяна Повханич).

Власне, у освітньому хабі є 14 робочих місць із відповідно 14 ноутбуками та навушниками для проведення онлайн-занять. Федір Смірнов, спеціаліст обласної організації Профспілки, зазначив, що основною метою проєкту є саме забезпечення робочих місць для освітян, щоб вони могли продовжувати працювати у своїх освітніх закладах. Адже з телефону фактично неможливо повноцінно проводити уроки.

Реклама

Наразі відвідувачами освітнього хабу є освітяни-переселенці зі східних регіонів України. Зокрема, з Бахмуту, Краматорська, Слов’янська, Харкова. А взимку були й відвідувачі з Києва.

Зимовий період, до речі, був справжнім тестом для освітнього хабу, який він успішно пройшов. Саме він став центром освітнього життя в непростий період постійних відключень електромережі. Федір Смірнов пригадує: люди сиділи в холоді з ноутами до того часу, доки вони не розряджалися. Але вже згодом освітній хаб придбав зарядну станцію "Екофлоу", завдяки якому декілька пристроїв продовжували працювати. А наявність оптиковолоконного інтернету попри відключення світла забезпечувало зв’язок з навчальними закладами України.

"Освіта без обмежень": в Ужгороді діє освітній хаб для переселенців – 02
Реклама

Наразі проблем із електропостачанням немає. Тому вчителі, науковці та студенти можуть спокійно працювати у цьому просторі.

Окрім забезпечення робочих місць для освітян-переселенців, освітній хаб проводить чимало заходів: тренінгів, лекцій, семінарів.

Загалом, такі центри діють не лише в Ужгороді, але й в інших регіонах України, де проживає велика кількість внутрішньо переміщених осіб. І саме тому такі хаби допомагають не лише далі працювати, але й зберігати мікроклімат, колектив та взаємодію з учнями попри зруйновані будівлі та воєнні дії.

Проєкт "Висвітлення соціальної інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в Закарпатській області та підвищення цифрової безпеки медіа" реалізується ГО "Закарпатське Вільне Медіа" в межах програми "Стійкість", яка упроваджується Фондом Східна Європа у консорціумі неурядових організацій на чолі з ERIM (Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.

Думки, викладені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю ГО "Закарпатське Вільне Медіа", і не обов’язково відображають позицію організацій-партнерів консорціуму та Європейського Союзу.

"Освіта без обмежень": в Ужгороді діє освітній хаб для переселенців – 03
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно