Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Хто і як може вручати повістки: пояснює юристка

Хто і як може вручати повістки: пояснює юристка

На час дії воєнного стану в Україні мобілізованими можуть бути всі військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років. Верховна Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні до 18 серпня 2023 року. Мобілізованими можуть бути військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років, які отримали повістку.

ВІДЕО ДНЯ

Хто і як може вручати повістки та яка відповідальність чекає на осіб, які вирішили їх проігнорувати, роз’яснила юристка ГО “Юридична сотня” Марія Звягінцева, передає “НВ”.

Читайте також:
Повістки в Дії навіть не плануються, – міністр Федоров відреагував на інформацію, яку поширюють у мережі
Реклама

Хто вповноважений вручати повістки

Як пояснила юристка, на повістці повинен стояти підпис керівника ТЦК або органу СБУ, СЗР, виконкому селищної чи іншої ради. Відповідно до постанови від 30 грудня 2022 р. № 1487, сповістити про виклик призовника чи військовозобов’язаного до ТЦК та СП, окрім власне представників ТЦК, можуть:

  • виконавчі органи сільських, селищних, міських рад — у разі отримання розпорядження ТЦК та СП;
  • керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій — також за наявності відповідного розпорядження. До них можуть належати й заклади освіти.
Реклама

Чи можуть вручити повістку студентам

Вручення повістки студенту або викладачу означає необхідність уточнення облікових даних або проходження медичного огляду.  Проте такі особи мають право на відстрочку від мобілізації і можуть бути призвані на військову службу лише за їхньої згоди.

Чи можуть отримати повістку родичі

Повістку повинні вручити лише особисто людині, якій вона призначена. Порядок вручення повістки родичам не регламентується жодним нормативно-правовим актом.

Чи можна відмовитися від отримання повістки

У випадку, якщо особа відмовляється від отримання повістки, у присутності свідків складається акт, який потім надсилається до ТЦК та СП. 

Реклама

ТЦК та СП відповідно до КУпАП розглядають справи про такі адміністративні правопорушення:

  • про порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку;
  • про порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію;
  • про зіпсуття військово-облікових документів чи втрату їх з необережності.

Тобто ТЦК вирішуватиме, чи були в діях людини ознаки вказаних адмінправопорушень. У випадку, якщо особа не згодна з рішенням, їй доведеться це рішення оскаржувати.

Відповідальність за неявку після отримання повістки

Це може бути кваліфіковано як адміністративне правопорушення відповідно до статті 210−1 КУпАП “Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. У такому разі у особливий період на особу чекає відповідальність у вигляді штрафу — від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо людина пройшла ВЛК і отримала мобілізаційне розпорядження, ухилення від мобілізації матиме наслідком кримінальну відповідальність.

Чи можна оскаржити повістку

Повістка не є рішенням чи дією органу влади, тому сама по собі не оскаржується. Якщо ТЦК та СП допустив інші порушення, наприклад, незаконно мобілізував людину без ВЛК або проігнорувавши підстави для відстрочки від мобілізації, то саме ці незаконні дії треба оскаржувати.

Нагадаємо, що стало відомо, кому не можуть вручити повістку на вулиці.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно