Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 308 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 16 000+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 100+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Маріупольчанки допомагають розвитку Мукачівської громади

Маріупольчанки допомагають розвитку Мукачівської громади

Маріуполь – це місто-біль, в якому, за офіційними даними, через дії росіян загинули понад 20 тисяч людей. Серед тих, хто вижив і врятував свої родини, незламні жінки з громадських організацій "Рада жінок Донеччини" і "Маріупольської Спілки Молоді". Після релокації на Закарпаття їм вдалося стати справжнім двигуном розвитку Мукачівської громади.

ВІДЕО ДНЯ

За їхньої ініціативи у місті відкрили унікальний Інтеграційний хаб, який об’єднав понад 50 громадських організацій заради розвитку Мукачева.

Менш ніж рік тому маленький офіс у самому центрі міста став новою локацією для роботи команди донеччанок. За короткий час вимушеним переселенкам вдалося реалізувати чимало проєктів, націлених на допомогу ВПО, а також вирішенню проблем домашнього насильства, гендерної дискримінації тощо.

Реклама
Маріупольчанки допомагають розвитку Мукачівської громади – 01

Під одним дахом зібралися не просто подруги-землячки, а й однодумиці, які здобули свій досвід ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну, адже в 2014 році Маріуполь став одним із перших міст, які приймали переселенців та допомагали постраждалим від військових дій. 

Реклама

Юлія Пруднікова, виконавча директорка ГО "Рада жінок Донеччини", разом з дітьми і чоловіком після вторгнення більше 20 діб перебувала в Маріуполі.  Згадує, що після того, як 2 березня в місті зник мобільний зв’язок, їхня сімʼя опинилася в інформаційному вакуумі. Це не давало їм можливості спланувати евакуацію, бо ніхто не знав де проходить лінія фронту. Випадково дізналися, що виїзд можливий через Бердянськ. Будучи там, спланували поїздку до Мукачева. За словами жінки, найстрашніше було проїхати всі ворожі блокпости й дістатися до Запоріжжя. Шлях був складним, але подолавши тисячі кілометрів вони потрапили до місця призначення.

Маріупольчанки допомагають розвитку Мукачівської громади – 02

Наприкінці квітня 2022 року, за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення, Юлія разом з командою відновила проєкт, націлений запобіганню домашнього насильства. За кілька місяців мобільні бригади з соціально-психологічної допомоги об’їздили чимало населених пунктів Закарпаття, де були компактні поселення ВПО. "Майже півтори тисячі жінок і дівчат, завдяки цьому проєкту, отримали юридичні, психологічні консультації, а також "Набори турботи" з продуктами і товарами першої необхідності", – розповідає Юлія.

Реклама

Майже в той самий час, що й Юлія, покинула Маріуполь її колега, Дар’я Маркович. Дівчина виїхала з мамою, подругою і домашніми улюбленицями –  кішками.

Маріупольчанки допомагають розвитку Мукачівської громади – 03

Ще до війни основним напрямком діяльності Дар’ї була робота з молоддю. Як представниця "Маріупольської Спілки Молоді", вона вирішила продовжити цю діяльність на новому місці. У маріупольчанки виникло багато ідей щодо проведення тренінгів для молодих людей, але дівчина стикнулася з відсутністю підходящих просторів у Мукачеві для організації просвітницьких заходів. "Ми зібрали активістів із більш ніж десяти громадських організацій міста та області для того, щоб разом розробити спільний план активностей. Це й Мукачівська Молодіжна Рада, міжнародний фонд NEEKA Ukraine, благодійний фонд "ЦІЛЬ ЩАСЛИВЕ ДИТИНСТВО", громадські організації "Істок", "Заходи",  "Рада жінок Донеччини", учасники спілок людей з інвалідністю. До нас долучилися представники Мукачівської міської ради. Ми провели стратегічну сесію, і вирішили, що громаді потрібен Інтеграційний хаб-простір", – згадує ту подію Дар’я.

Проєкт Інтеграційного хабу реалізовано за підтримки програми розвитку ООН в Україні та Агентства ООН у справах біженців. Фінансову підтримку надав Європейський Союз в рамках програми ООН із відновлення та розбудови миру. А Мукачівська міська рада надала зручне приміщення у центрі міста.

Маріупольчанки допомагають розвитку Мукачівської громади – 04

Ремонтні роботи в приміщенні "Центру громадськості та національних культур" розпочали наприкінці 2022 року, а вже в квітні в хабі встановили нові меблі й необхідну техніку. На цій локації дотримані всі принципи інклюзивності та безбар’єрності: спеціальний підйомник для людей з інвалідністю та мам із візочками, тактильна підлогова плитка, інформаційні вказівники зі шрифтом Брайля.

Маріупольчанки допомагають розвитку Мукачівської громади – 05
Реклама

У новому Інтеграційному хабі є коворкінг-зона, кімната дизайн-мислення та зала для проведення тренінгів. Головною родзинкою стала студія звукозапису, де на професійній апаратурі всі охочі зможуть безкоштовно записати свої музичні твори, подкасти тощо. Одночасно в Інтеграційному хабі може перебувати до 60 осіб. Зараз громадські активісти розробляють програму роботи нового простору, аби всі мали свій час для реалізації проєктів.

Маріупольчанки допомагають розвитку Мукачівської громади – 06

А маріупольчанки Юлія і Дар’я, разом з іншими представницями громадських об’єднань, продовжують втілювати в життя ті програми, які направлені на розбудову і розвиток українських громад, тим самим наближаючи таку бажану для них перемогу та мир в усій країні.

Проєкт "Висвітлення соціальної інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в Закарпатській області та підвищення цифрової безпеки медіа" реалізується ГО "Закарпатське Вільне Медіа" в межах програми "Стійкість", яка упроваджується Фондом Східна Європа у консорціумі неурядових організацій на чолі з ERIM (Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.

Думки, викладені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю ГО "Закарпатське Вільне Медіа", і не обов’язково відображають позицію організацій-партнерів консорціуму та Європейського Союзу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно