Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатські народні колективи з успіхом виступили у Словаччині

Закарпатські народні колективи з успіхом виступили у Словаччині

Закарпатські народні колективи з успіхом виступили у Словаччині
Закарпаття представило свій культурно-туристичний потенціал у рамках святкування Днів України в місті Кошиці. 21 квітня на території міського арт-комплексу "Kulturpark" упродовж усього дня в...

Закарпаття представило свій культурно-туристичний потенціал у рамках святкування Днів України в місті Кошиці.

ВІДЕО ДНЯ

21 квітня на території міського арт-комплексу "Kulturpark" упродовж усього дня в кількох локаціях одночасно відбувались презентації музичного мистецтва та народної образотворчості, промислових брендів і туристично-рекреаційних потужностей Закарпаття, - зазначили в Управлінні культури Закарпатської ОДА.

Зокрема, традиційну народну творчість краю представили експозицією робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва, яку сформували фахівці Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту, а з пісенно-танцювальним фольклором словаків знайомив Заслужений академічний Закарпатський народний хор. За словами художнього керівника Наталії Петій-Потапчук, її колектив є частим гостем культурних заходів у Словаччині. "Лише торік ми відвідали з концертами Братіславу, Пряшів, Гуменне, Свидник, Казимир. На фестивалі русинів-українців у Тренчині, приміром, виступали перед 30-тисячною аудиторією, – розповідає керівник хору, – Гадаю, наша культурна взаємодія успішна тому, що творчість закарпатців словакам не лише цікава, але й зрозуміла – завдяки історичній та мовній наближеності".

Реклама

Так, артисти представили яскраву театралізовану композицію "Червена ружа", присвячену закарпатським традиціям виноробства й виконали низку народних пісень українською і мовами представників інших національностей, котрі мешкають на Закарпатті. Як зазначив начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Глеба, творчість закарпатських колективів тим і характерна, що їхній репертуар почасти "свій" у багатьох країнах і це, безперечно, позитивно відображається на добросусідських взаєминах.

У проведенні презентації нашого краю взяли участь голова обласної ради Володимир Чубірко та заступник голови облдержадміністрації Михайло Рівіс.

Реклама

Загалом, у рамках Днів України в Кошицях, з 14 по 23 квітня свої культурні цікавинки словакам також презентували гості з Київської, Дніпропетровської, Одеської та Івано-Франківської областей. Всього – близько 180 делегатів. Окрім того, понад 40 учасників з України взяли участь у двохсторонньому бізнес-форумі, на якому обговорювали перспективі транскордонної співпраці у сферах туризму, ІТ та альтернативної енергетики. "Це чи не найбільш масштабна презентація України в Кошицях, за неповні 10 днів ми встигли і налагодили ділові контакти, і помилуватися розмаїтою творчістю українців, і поспілкуватись на хвилюючі теми з сьогодення України та Словаччини. В учасників залишились дуже хороші враження від цього свята добросусідства, тож плануємо зробити його щорічним", – резюмував організатор, уповноважений голови міста Кошице з питань співпраці з Україною Едуард Бураш.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно