Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатці сплатили за майно майже 19 млн гривень

Закарпатці сплатили за майно майже 19 млн гривень
Така сума податку на майно надійшла до місцевих бюджетів Закарпаття з 1 січня 2015 року. Зокрема надходження в сумі понад 18 млн 549 тис. грн надійшли від сплати трьох складових податку на майно:...

Така сума податку на майно надійшла до місцевих бюджетів Закарпаття з 1 січня 2015 року. Зокрема надходження в сумі понад 18 млн 549 тис. грн надійшли від сплати трьох складових податку на майно: плати за землю – понад 18 млн 135 тис. грн; податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – понад 386 тис. грн; транспортного податку – майже 27 тис. грн.

ВІДЕО ДНЯ

Варто відмітити, що податкова реформа, розпочата в кінці 2014 року, внесла суттєві корективи в систему оподаткування та розширила повноваження органів місцевого самоврядування. Так, цьогоріч ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки встановили сільські, селищні або міські ради своїми рішеннями до 1 лютого. Зокрема, при їх прийнятті враховувалось місце розташування (зональність) та тип об’єктів нерухомості, проте за умови, що ставка не перевищуватиме 2% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м бази оподаткування, - повідомили у відділі комунікацій ГУ ДФС у Закарпатській області.

Також органи місцевого самоврядування області самостійно встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку. При цьому ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 % (раніше – 1%) від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь – не більше 1% від їх нормативної грошової оцінки. Відмітимо, що ставка податку встановлюється у розмірі не більше 12% від їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб'єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності). Також змінами в законодавстві зменшено кількість пільговиків-юросіб.

Реклама

Як відомо, з початку року введено сплату транспортного податку. Його ставки, на відміну від попередніх двох податків-складових податку на майно, зафіксовані законодавством, і становлять, з розрахунку на календарний рік, 25 тис. грн за кожен автомобіль. Платники – власники легкових автомобілів, які використовувалися до 5 років, і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб.см.

Податкове зобов’язання за звітний рік з вказаних вище трьох гілок податку на майно сплачується до місцевого бюджету фізичними та юридичними особами, в тому числі нерезидентами. Зокрема сплата майнового податку здійснюється юридичними особами авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в податковій декларації.

Реклама

Фізичні особи сплачують податки на майно протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Такі повідомлення надсилаються (вручаються) платникам податків контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно