Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Хустяни вирішили боротись із забрудненням довкілля

Хустяни вирішили боротись із забрудненням довкілля
З початком весняної толоки на Хустщині активізувалися робота громадських активістів та школярів з прибирання довкілля. Молодь очищає від захаращень береги річок, узбіччя доріг, лісові галявини,...

З початком весняної толоки на Хустщині активізувалися робота громадських активістів та школярів з прибирання довкілля. Молодь очищає від захаращень береги річок, узбіччя доріг, лісові галявини, території, прилеглі до соціальних об’єктів, навчальних та оздоровчих закладів. Однак, проблемою багатьох сільських населених пунктів є відсутність сміттєзвалищ та централізованого вивозу побутових відходів. Альтернативним варіантом залишається тільки здача пластику, паперу та склотари на єдине в регіоні підприємство, що займається переробкою людського непотребу.

ВІДЕО ДНЯ

– Збираємо сміття у великі поліетиленові пакети, заодно сортуючи його. Відвозимо на «Води Хустщини», а вилучені кошти використовуємо на благодійність, – каже старшокласниця з Велятина Аліна Кемінь.

Як не прикро, та в самого сміттєпереробного підприємства теж без проблем не обходиться.

Реклама

– Комунальному підприємству 12 років, проте не маємо можливості збільшити потужність, хоч відходів постійно стає більше. Не вистачає коштів на закупівлю додаткового обладнання, наявна техніка виходить із ладу, деякі механізми потребують капітального ремонту. Тому звертаюсь із проханням до депутатів районної ради, виділити кошти принаймні на паливно-мастильні матеріали. Це першочергова потреба. У той же час приємно, що робимо добру справу тоді, коли у зв’язку із ситуацією в країні, фінансування багатьох галузей взагалі погане. Ми співпрацюємо з багатьма установами, супермаркетами, колективами освітніх закладів, а також охоплюємо послугами Міжгірський, Тячівський та частково Виноградівський райони, де подібних підприємств взагалі немає. Крім того, нашому краю дуже потрібен повноцінний завод з утилізації відходів. Про нього говориться на різних рівнях уже багато років, та далі слів справа не йде, – розповів очільник КП «Води Хустщини» Дмитро Маді.

Варто зазначити, що Хустське комунальне підприємство займається тільки збором та пресуванням полімеру, пластикових пляшок, плівки, склобою, макулатури та різного виду пластмаси, продукцію ж відправляє на спеціальні заводи, які працюють із переробкою або утилізацією відходів.

Реклама

– На наступній сесії районної ради вирішуватимемо, як можна допомогти КП «Води Хустщини», маємо, зі свого боку, зробити все можливе задля того, аби установа успішно працювала, розвивалася та приносила користь нашому краю. Можливо, таким чином хоч епізодично вирішимо проблему боротьби з побутовими відходами, хоча першочергово потрібно «перевиховувати» менталітет краян, які звикли жити за гаслом: «А після нас хай і трава не росте», – заявляє голова Хустської райради Олександр Липчей.

На жаль, закарпатці досі не навчені ні прибирати за собою у місцях відпочинку, непотріб викидати у корзини чи контейнери, а також сортувати відходи. І все ж приємно, що молодь небайдужа до природи, до рідного краю, очищає власні населені пункти від тонн сміття, що накопичились за зиму.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно