Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпаття та Угорщина спільно узгоджуватимуть грантові проекти

Закарпаття та Угорщина спільно узгоджуватимуть грантові проекти

Закарпаття та Угорщина спільно узгоджуватимуть грантові проекти
Сьогодні голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко та голова ОДА Василь Губаль провели зустріч з головою загальних зборів Соболч-Сатмар-Березької області Оскаром Шестаком. Участь в заході...

Сьогодні голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко та голова ОДА Василь Губаль провели зустріч з головою загальних зборів Соболч-Сатмар-Березької області Оскаром Шестаком. Участь в заході взяли й заступник голови загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області Іштван Сабо, голова комісії з питань міжнародних зв’язків та транскордонного співробітництва загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег Міклош Керекеш, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкаї, перший заступник голови облради Михайло Попович та голова комісії облради з питань транскордонного співробітництва Михайло Кічковський.

ВІДЕО ДНЯ

Володимир Чубірко насамперед подякував угорським колегам за цей візит, який безумовно позитивно вплине на налагодження співпраці наших прикордонних регіонів, - йдеться у повідомленні прес-служби Закарпатської ОДА.

«Закарпаття не на словах, а реальними справами має показати приклад євроінтеграційного руху для всієї країни. Ми розраховуємо на вашу допомогу і хочемо, щоб ви показали, які є ризики на цьому шлях. Також пропонуємо виробити спільну позицію в програмах транскордонного співробітництва, в грантових проектах ЄС. Це треба робити публічно, щоби кошти ефективно використовувалися для громад Закарпаття та області Соболч-Сотмар-Берег», – вважає керівник ради.

Реклама

Василь Губаль зазначив, що співпраця до сусідніх регіонів є позитивним явищем. «Важливий той факт, що ми відчуваємо дружнє плече друга та гарного сусіда – Угорщини. В нас тісний контакт. Наші стосунки мають мати ефект подальшого розвитку – до цього докладають зусилля й угорська громада Закарпаття. Угорці мають можливість навчатися рідною мовою в школах, здобувати освіту у вищих навчальних закладах краю, а також мають можливість розвивати свою культуру. Для цього нам потрібна і економічна складова, адже завдяки угорським інвестиціям працює й промисловість краю. Угорський бізнес має відчувати себе впевнено в області, створювати нові робочі місця», – зауважив голова ОДА

Оскар Шестак запевнив, що наміри є щирими і угорські партнери сприятимуть поглибленню співпраці. «Щодо транскордонної співпраці, то ми готові активізувати співпрацю в гуманітарній сфері. Між водними господарствами й МНС у нас вже налагоджені тісні контакти і це важливо у разі виникнення паводкових ситуацій в басейні річки Тиса. Треба активізувати контакти на рівні громад – між містами та селами. Механізм роботи на рівні міст-побратимів надзвичайно ефективний», – вважає голова загальних зборів.

Реклама

У ході зустрічі йшлося про підготовку проекту Програми розвитку співробітництва між Закарпатською та Саболч-Сатмар-Березькою областями у сфері поглиблення добросусідських відносин, а також транскордонних, культурних та економічних зв’язків на 2015-2016 роки.

Також пропонувалося створити робочу групи, делегуючи трьох представників від кожної зі сторін з метою підведення підсумків реалізації попередньої програми, окреслення можливих сфер співпраці та підготовки проекту Програми на 2015-2016 роки.

Також сторони домовилися узгоджувати позиції щодо співпраці двох областей у контексті формування нових європейських проектів у рамках Програми ENI, передусім у сферах розвитку інфраструктури, туризму, охорони навколишнього середовища, збереження культурної спадщини тощо. Ця програма діятиме до 2020 року і за її рахунок фінансуватимуться практично всі програми Східного партнерства.

Реклама

Також обговорювали питання, пов’язаних з участю сторін у великих інфраструктурних проектах.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно