Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Військовий капелан о.Іван Ісайович збирається повернутись у зону АТО

Військовий капелан о.Іван Ісайович збирається повернутись у зону АТО

Військовий капелан о.Іван Ісайович збирається повернутись у зону АТО
Засоби масової інформації Закарпаття багато писали про отця Івана Ісайовича, судового вікарія, очільника єпархійного трибуналу Мукачівської греко-католицької єпархії, декана Середнянського деканату,...

Засоби масової інформації Закарпаття багато писали про отця Івана Ісайовича, судового вікарія, очільника єпархійного трибуналу Мукачівської греко-католицької єпархії, декана Середнянського деканату, який шість місяців у сані військового капелана перебував у найгарячішій точці зони АТО – у Дебальцівському секторі. У штабі останнього за ініціативи закарпатського священика була відкрита невеличка капличка, яку щодня відвідували сотні бійців. Частенько о.Іван ходив і до цивільних осіб, проникаючи у підвали, зруйновані будівлі тощо, словом Божим підтримував їх надію і віру в кращі часи. Гартував і моральний дух воїнів, як професійний психолог (має відповідну вищу освіту), допомагав знімати стресові навантаження, роз’яснював християнські принципи співіснування і таке інше.

ВІДЕО ДНЯ

- До мене в капличку щодня приходила незліченна кількість бійців, котрі шукали відповідей на болючі проблеми сьогодення,- розповів отець Іван. - Навідувались військовослужбовці з Полтави, Кривого Рогу, Запоріжжя (закарпатці становили лише десяту частину), які потребували пояснення, що таке храм, для чого палимо свічку, чому віримо в Бога, для чого хрестимось тощо. Прикметно також, що хлопців не стільки цікавили суто військові проблеми, як родинні: чому близькі люди віддаляються одні від одних, чому батьки часто-густо не розуміють своїх дітей, приділяють їм мало уваги і т.ін. На війні більшість починає свято вірити в Господа, чекає від нього заступництва, поради, духовної підтримки.

За словами командира одного із спецбатальйонів та його заступника, з якими мав розмову Середнянський селищний голова Емеріх Крицкій, що возив туди гуманітарну допомогу, зібрану мешканцями територіальної громади, отець Іван сповна справлявся зі своєю місією.

Реклама

- Справді святий чоловік,- говорили про закарпатського священика офіцери.

Прикро, але на шостому місяці перебування в АТО капелан отримав поранення в груди і вимушений був повернутися на Закарпаття, аби підлікуватись. Вигляду про свій стан не подає, тримається мужньо й бадьоро. Днями до нього в Середнє приїхала група волонтерів з Тернополя. Всі вони активно допомагають нашим бійцям, що перебувають під Дебальцевим. А тепер прибули в Середнє, щоб особисто відвідати о.Івана й пересвідчитись станом його здоров’я. Разом з ним та селищним головою побували в місцевому греко-католицькому храмі, спільно помолились за неньку-Україну, її мужніх захисників, сфотографувались на згадку.

Реклама

Насамкінець на традиційне запитання щодо подальших планів, отець Іван, не вагаючись, відповів: "Ось трохи поправлю здоров’я, вирішу певні тутешні проблеми, що накопичились, і знову відправлюсь на Схід: сьогодні моє місце там, де вирішується доля України, її майбутнє як суверенної, цілісної і незалежної держави".

Нагадаємо, що отець Іван Ісайович отримав нагороду від Глави УГКЦ, митрополита Святослава (Шевчука).

Микола Горват

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно