Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Мешканці берегівської п’ятиповерхівки прожили чотири дні без води (ФОТО)

Мешканці берегівської п’ятиповерхівки прожили чотири дні без води (ФОТО)

Мешканці берегівської п’ятиповерхівки прожили чотири дні без води (ФОТО)
Після реформування берегівських ЖЕКів мешканці багатоквартирних будинків залишилися, по суті, наодинці із численними комунальними проблемами. Разом із позбавленням від тягаря в вигляді «квартплати»...

Після реформування берегівських ЖЕКів мешканці багатоквартирних будинків залишилися, по суті, наодинці із численними комунальними проблемами. Разом із позбавленням від тягаря в вигляді «квартплати» вони стикнулися з необхідністю вирішувати всі питання, пов’язані з утриманням домів, самостійно. Відтак, турботи по ремонту дахів, підвалів, під’їздів, внутрішніх комунікацій, прибирання дворів тощо лягли на плечі самих жителів – а ті до такого готові не завжди. В ідеалі, власники квартир мали б створювати за місцем проживання ОСББ (об’єднання співвласників багатоповерхових будинків), обирати правління, самостійно вирішувати суми щомісячних внесків в спільну касу та шляхи витрат зібраних грошей. В реальності охочих об’єднуватись в місті виявилось не так і багато, адже керування ОСББ – це безоплатна та клопітка робота, серйозна відповідальність при чималому, часом нераціональному опорі з боку інших мешканців. Всередині ОСББ, як показує практика, часто точаться свари, які завершуються наклепами і навіть заявами до правоохоронців, а там і судовою тяганиною. Відтак, мешканці чималої кількості будинків продовжують жити в стані стихійної анархії, об’єднуючись лише під час загострення чергової проблеми.

ВІДЕО ДНЯ

Так сталося з будинком № 2А по вулиці Корятовича, підвал якого раптом почало заливати водою. Місцеве підприємство «Карпат-Віз» відмовилося вирішувати проблему, адже стан водопровідних мереж всередині будинків вже не перший рік є клопотом виключно їхніх власників. Воду довелося перекрити, і лише на третій день, після втручання міської влади, МНСники надали для відкачування затопленого підвалу пожежну машину із помпою. Щоправда, на платній основі – тож, необ’єднаним квартировласникам довелося збирати гроші на недешеву послугу. На щастя, проблема із затопленням крилася в незначній аварії водопровідної труби, яку мешканці усунули самостійно, а відтак, нарешті, дочекалися й води в своїх оселях.

Приклад цей доволі пересічний, але промовистий. Якби 40 квартир будинку були юридично єдиним об’єктом, то проблему напевно вирішили б швидше. І не тільки її. Двір на з’єднанні будинків вулиць Корятовича та Мукачівської сьогодні виглядає вкрай плачевно. Дороги як такої нема, каналізаційні люки закривають бетонні брили та шматки дерева, навколо смітників регулярно накопичуються гори різного непотребу.

Реклама

Замість території відпочинку на спільному дворі – хаотично встановлені гаражі найбільш нахабних мешканців, які, не питаючи згоди інших власників квартир, захопили собі ділянки спільної землі. І що примітно, міська влада ніяким чином не може (чи не бажає) вплинути на такий самозахват, який по суті є грубим порушенням законодавства.

Приємним виключенням на цьому фоні став будинок за адресою Корятовича, 2Б, де мешканці двох під’їздів змогли таки об’єднатися в ОСББ. Результати очевидні – під’їзди тут охайніші, як і передбудинкова територія, дали трохи ладу й геть занедбаному дитячому майданчику, а нещодавно створили сучасного типу місце для паркування автомобілів. Переваги організованого управління над стихійним відчутні. Прикро, що нинішня ситуація не дає змоги владі міста економічно стимулювати ОСББ, як це робилося кілька років тому. Відтак, їй залишається обмежуватися закликами до об’єднання та допомагати в оформленні документів.

Реклама

Олег Супруненко

Мешканці берегівської п’ятиповерхівки прожили чотири дні без води (ФОТО) – 01
Мешканці берегівської п’ятиповерхівки прожили чотири дні без води (ФОТО) – 02
Реклама
Мешканці берегівської п’ятиповерхівки прожили чотири дні без води (ФОТО) – 03
Мешканці берегівської п’ятиповерхівки прожили чотири дні без води (ФОТО) – 04
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно