Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Попри дощ, жителі обласного центру масово йдуть до річки Уж, щоб скупатись на Водохреща

Попри дощ, жителі обласного центру масово йдуть до річки Уж, щоб скупатись на Водохреща

Попри дощ, жителі обласного центру масово йдуть до річки Уж, щоб скупатись на Водохреща
Сьогодні, 19 січня, віряни східного обряду відзначають свято Водохреща. В Ужгороді представники різних конфесій відзначають його по-своєму. Так, греко-католики збираються перед Кафедральним собором,...

Сьогодні, 19 січня, віряни східного обряду відзначають свято Водохреща. В Ужгороді представники різних конфесій відзначають його по-своєму. Так, греко-католики збираються перед Кафедральним собором, де єпископ Мілан Шашік традиційно освячує воду. Що ж до православних, то вони збираються на березі Ужа і освячують його води.

ВІДЕО ДНЯ

Цьогоріч дійство розпочалося від Свято-Хресто-Воздвиженського кафедрального собору, звідки колона вірян рушила до берегу річки Уж. Багато ужгородців вже стояли на місці в очікуванні прибуття священиків.

Після проголошення молитви та освячення води на потреби церкви Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівським і Ужгородський спустився до річки і тричі занурив хрест у його води. За ним до річки натовпом пішли люди, аби омити обличчя та ріки у освяченій воді. Опісля розпочалося власне освячення води на набережній.

Реклама

Між тим на протилежному боці річки Уж традиційне занурення у воду розпочало з півсотні так званих моржів. Переважно чоловіки занурювалися у воду і хрестилися, аби бути здоровими і сильними до наступного Водохреща. Були серед “моржів” і жінки. Занурювалися і жартували, що вода тепла і приємна.

До слова в честь свята активізувалися і численні торговці. У районі проходження ходи за декілька гривень можна було купити гілочки вічнозеленого брузьбанку, котиків чи навіть свічки.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно