Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Перечинщині жителі будинків залишились без воріт

На Перечинщині жителі будинків залишились без воріт
У селі Ворочево на Перечинщині збереглись давні традиції на Андрія: у ніч проти 13 грудня дівчата ворожать, а хлопці бешкетують. - Я розумію, що хлопці хочуть подуріти, повеселитися, але навіщо...

У селі Ворочево на Перечинщині збереглись давні традиції на Андрія: у ніч проти 13 грудня дівчата ворожать, а хлопці бешкетують.

ВІДЕО ДНЯ

- Я розумію, що хлопці хочуть подуріти, повеселитися, але навіщо доводити до інфаркту стару вдову? Що, мало у селі дівчат? Де мені тепер ту капуру шукати – у полі, у річці? – розводить руками 70-річна ворочівка Марія. – Вранці встала, іду до худоби, курей і не вижу своєї капури. Думала, міліцію викликати, а потім згадала, що то сьогодні Андрія.

60-річна Олена Мучичка радіє, що її ворота на місці.

Реклама

- Я родом із Драгова Хустського району. У Ворочево вийшла заміж. Так, тут досі хлопці бешкетують на Андрія. Ці звичаї я знаю. Одного разу нам вирізали і понесли невідомо куди всю огорожу, а вона була мідна. Тепер напередодні свята ворота прив’язую, – розповідає жінка.

Каже, що сьогодні зайшла до місцевого магазину, а там – такий сміх аж стіни дрижать. Жінки навперебій розповідають про нічні парубоцькі витівки. Чимало селян не виявили на своєму обійсті хвірток і воріт.

Реклама

Олена Степанівна зізналася, що за часів дівоцтва і сама ворожила:

- Ми з дівчатами ліпили вареники, закладали всередину картку з іменем хлопця, який подобався, потім кидали в окріп. Як спливав вареник, ловили і виймали ложкою. Мені випав вареник з Іваном. Чоловіка мого звали Іван. Ми прожили разом тільки 27 років – чоловік помер від раптового інфаркту.

Тетяна Грицищук

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно