Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Через відсутність грошей у Закарпатті ніяк не збудують унікальний протипаводковий польдер

Через відсутність грошей у Закарпатті ніяк не збудують унікальний протипаводковий польдер

Через відсутність грошей у Закарпатті ніяк не збудують унікальний протипаводковий польдер
В Угорщині нещодавно було здано в експлуатацію найбільший паводкоакумулюючий польдер у Центральній Європі в межи­річчі річок Самош-Красна. Сусіди реалізували цей проект в рамках національної...

В Угорщині нещодавно було здано в експлуатацію найбільший паводкоакумулюючий польдер у Центральній Європі в межи­річчі річок Самош-Красна.

ВІДЕО ДНЯ

Сусіди реалізували цей проект в рамках національної угорської програми «Подальший розвиток плану Вашаргелі» за фінансової підтримки ЄС. Об’єм акумуляції польдеру становить 126 млн. м3, а площа – 51 км2. Вартість – 60 млн. євро.

Його роль є важливою для сусіднього із Закарпаттям регіону Саболч-Сотмар-Берег, оскільки з пониженням рівнів паводків значною мірою покращується ступінь безпеки населення, паводкові рівні утримуються нижче розрахункового, а також створюється можливість кращого господарювання з пристосуванням до природних умов.

Реклама

Масштабна впускна споруда, побудована в лівобережній дамбі р. Самош, складається з 12 опор, між якими знаходяться водопропускні отвори завширшки по 8 м кожна. Пропускна здатність споруди становить 520 куб. м за секунду. Для забезпечення водопостачання для екологічних цілей в центральній опорі проходить закрита водопропускна галерея. Через цю галерею в засушливий період з боку р. Самош в ємність можна вводити приблизно 5 куб. м води за секунду.

Укріпили й існуючі дамби, побудовані нові ділянки дамб, водовідвідний канал тощо.

Реклама

На урочистій здачі цього об’єкта побував і начальник Басейнового управління річки Тиса Володимир Чіпак, де зустрівся з генеральним директором головного управління водного господарства Угорщини.

Зі слів В.Чіпака, в Україні в рамках національної протипаводкової програми, розробленої для басейну р. Тиса, запланована реалізація подібного польдеру поблизу сіл Вари-Четфалва (Берегівщина). За рахунок коштів міжнародної технічної допомоги ЄС уже розроблені робочий проект впускної-випускної споруди польдеру, а також режим його експлуатації. Але, на жаль, будівництво відтерміновується через брак коштів. Більше того – досі не погашено заборгованості за виконані будівельні роботи підрядникам ще за 2012–2013 роки. А це – 15,4 млн. грн.

Оксана Штефаньо, НЗ

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно