Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Верба зігріє закарпатців

Верба зігріє закарпатців
Сьогодні, в Ужгороді в приміщенні Закарпатської ОДА презентували проект "Шведська верба". Сільськогосподарська культура, яка в багатьох країнах Європи стала дешевим місцевим джерелом...

Сьогодні, в Ужгороді в приміщенні Закарпатської ОДА презентували проект "Шведська верба".

ВІДЕО ДНЯ

Сільськогосподарська культура, яка в багатьох країнах Європи стала дешевим місцевим джерелом енергії.

За словами Анніки Гендрікссон голови правління компанії "Salixenergi Europa" AB, Швеція, мета заходу максимально поділитися досвідом використанням біомаси енергетичної верби. Так у Швеції використання енергетичної верби становить 30 % із загального використання енергії. Її застосовують як для отримання теплової, так і для електричної енергії.

Реклама

Крім того, верба є сільськогосподарською культурою, яка дає найвищі результати та врожай серед інших подібних культур. В Україні багато вільних земель, і це потенціал, який можна використовувати для закладання енергетичних плантації.

"Ми в Швеції маємо досвід повною механізованого закладання і зрізу та спалювання плантацій. Тож мета зустрічі поділитися досвідом, а в подальшому співпраця", - відзначила Арніка Гендрікссон.

Реклама

Верба наразі внесена в реєстр України саме як енергетичну культура, тож є можливість офіційно починати посадки першої енергетичної верби в Україні. Потрібно знати, в який ґрунти здійснювати посадку, і як саме її садити. "Ми маємо досвід розрізнення землі придатної для посадок. Може стати дешевим місцевим джерелом енергії, виробляють кисень.", - пояснив Петер Кавашші, власник ДП "Голанд Плант Україна". Наразі є тільки тестові плантації в Україні, а починатимуть закладати плантації в цьому році.

Як зауважив Петер Кавашші, рентабельність залежить від багатьох чинників. Так, для обігріву потрібно засадити вербою близько трьох гектарів землі, але рекомендовані посадки від 5 га, промислові ж - від 50 га і вище.

Є кілька напрямів використання: малі промислові об'єкти і великі. Для маленького котла для великого будинку. Котли, в яких використовується біомаса, автоматизовані, керівництво здійснює комп'ютер, немає забруднення, у порівняні із звичайним твердопаливним котлом ККД вище на 20%.

Реклама

Вартість саджанців - можна придбати у розсаднику. Ціна залежить від площі запланованої посадки, але усереднено це - 0,07 євро разом з роялті.

Ще одна перевага культури: гербіциди потрібно використовувати тільки при посадці дерев, а далі гумус, який утворюється з опалих листків, сам удобрює землю. Якщо плантацію енергетичної верби повністю вирубати, то земля наступного ж року придатна для використання під посадку інших сільськогосподарських культур.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно