Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Мер Будапешта відвідав свято угорців у Берегові

Мер Будапешта відвідав свято угорців у Берегові
Благодійний бал з нагоди збору урожаю відбувся у п’ятницю, 14 листопада, в Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці. Вже стало доброю традицією щоосені проводити в цьому навчальному...

Благодійний бал з нагоди збору урожаю відбувся у п’ятницю, 14 листопада, в Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці. Вже стало доброю традицією щоосені проводити в цьому навчальному закладі подібні вечори, на яких, крім пізнавальних та розважальних програм, збираються також кошти на різні хороші справи. Торік, приміром, учасники вносили пожертвування на відновлення будівлі та даху вишу, а нині акумульовані кошти підуть на оздоровлення хворих дітей.

ВІДЕО ДНЯ

З вітальним словом до присутніх звернувся голова Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), новообраний депутат Верховної Ради України Василь Брензович. Відтак слово надали почесному гостю свята, меру Будапешта Іштвану Тарлошу, якого нещодавно вдруге поспіль обрали на цю відповідальну посаду, з чим його й вітали закарпатці.

Обидва промовці з біллю говорили про події на Сході України, висловлювали щиру шану українським бійцям за їх мужність та героїзм, засвідчені в боях за суверенітет своєї держави.

Реклама

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих у війні з сепаратистами.

Мер Будапешта щиро дякував українському народові за надану можливість представникам угорської меншини плекати власні традиції, культуру, навчатися на рідній мові і підтвердив подальшу підтримку мешканців столиці Угорщини жителям Закарпаття та й всієї України.

Реклама

Поділився також спогадами з юності, коли теж проводились подібні виноградні бали, різдвяні вечорниці, на одній з яких освічився в коханні своїй теперішній дружині, котра приїхала з ним на свято нового врожаю в Берегово.

На згадку про перебування в інституті ім. Ф.Ракоці президент навчального закладу Ілдіко Орос вручила Іштвану Тарлошу картину із зображенням вишу.

Учасників благодійного балу тепло вітали також Генеральні консули Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі та Ужгороді – Ласло Віда.

Реклама

Апогеєм свята стала аукціонерна розпродажа традиційних виноградних кошиків. Перший з фірмовим тортом, названим в честь відомої співачки, уродженки Берегова Шари Федаки, дістався дружині в.о. Генерального консула Угорщини в Ужгороді Ласло Віди, котра опісля щедро пригощала ним усіх бажаючих. До речі, було запропоновано відтепер перейменувати торт у «Берегсаський».

Крім участі в головних програмах вечора, запрошені на бал мали можливість скуштувати добротні вина, поласувати тістечками, сфотографуватись на пам’ять біля «виноградних воріт», спробувати різноманітні коктейлі та продемонструвати свою танцювальну майстерність.

Микола Горват

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно