Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Ужгородські студенти вирушили у мандрівку закарпатською старовиною (ФОТО)

Ужгородські студенти вирушили у мандрівку закарпатською старовиною (ФОТО)

Ужгородські студенти вирушили у мандрівку закарпатською старовиною (ФОТО)
На Закарпатті через різні чинники склався самобутній регіональний комплекс традиційного народного вбрання, що зберіг давню українську культурну основу, а в межах етнографічних груп краю – спільні...

На Закарпатті через різні чинники склався самобутній регіональний комплекс традиційного народного вбрання, що зберіг давню українську культурну основу, а в межах етнографічних груп краю – спільні етноідентифікаційні ознаки. Закарпатська – одна з небагатьох областей України, яка може похвалитися надзвичайним розмаїттям одягових комплексів.

ВІДЕО ДНЯ

Саме для того, щоб продемонструвати народний побут етнічних груп краю, було реконструйовано всі одягові комплекси Закарпаття, інформує Медіацентр УжНУ.

У втіленні цих задумів взяли участь кандидат історичних наук, завідувач відділу експозиції Закарпатського музею народної архітектури та побуту, доцент кафедри історії України ДВНЗ «Ужгородський національний університет» Василь Коцан, завідувачка відділу масової науково-освітньої роботи Закарпатського музею народної архітектури та побуту Тетяна Сологуб-Коцан. «Головними героями» реконструкції народних строїв стали студенти 3-го і 4-го курсів історичного факультету УжНУ, що спеціалізуються на кафедрі історії України.

Реклама

Для реконструкції були відібранні 16 одягових комплексів, які представляли як усі адміністративні райони краю, так і всі етнографічні групи українців Закарпаття, а також одягові традиції угорців і румунів області. За якихось 15–20 хвилин сучасна молодь «перевтілилася», вдало ввійшовши в роль гуцулів, бойків, лемків і долинян. Первинна скромність та замкнутість студентів швидко змінилися на емоції, радість, гордість за традиції своїх дідів-прадідів. Більшість студентів прагнула вдягти народне вбрання рідного району.

Ужгородські студенти вирушили у мандрівку закарпатською старовиною (ФОТО) – 01
Реклама
Ужгородські студенти вирушили у мандрівку закарпатською старовиною (ФОТО) – 02
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно