Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Яблунецькому перевалі ветерани згадали про події буремних воєнних років (ФОТО)

На Яблунецькому перевалі ветерани згадали про події буремних воєнних років (ФОТО)

На Яблунецькому перевалі ветерани згадали про події буремних воєнних років (ФОТО)
Яблунецький перевал на Рахівщині. Сюди минулої суботи з’їхалися представники ветеранських організацій Івано-Франківської та Закарпатської областей, владних структур та гості урочистого мітингу,...

Яблунецький перевал на Рахівщині. Сюди минулої суботи з’їхалися представники ветеранських організацій Івано-Франківської та Закарпатської областей, владних структур та гості урочистого мітингу, присвяченого передачі Всеукраїнської естафети пам’яті «Слава визволителям України» з нагоди відзначення 70-ої річниці визволення України та Закарпаття від німецько - фашистських загарбників.

ВІДЕО ДНЯ

"Нинішня естафета взяла старт у лютому 2013 році у місті Луганську. Тоді ніхто не міг передбачити, що саме там, звідки розпочиналася переможна хода визволителів України, у 2014 році, захищаючи свою землю, гинутимуть діти переможців у Другій світовій війні. Присутні на мітингу пом’янули хвилиною мовчання загиблих та згадали мільйони українців, які захищали Україну ті далекі роки і які захищають її нині", - зазначив керівник прес-групи обласної організації ветеранів України Василь Гутник.

Звучить Гімн України. Юнак та дівчина у національних костюмах вручають коровай Івано-Франківській делегації. Далі відбувається передача символів Всеукраїнської естафети пам’яті «Слава визволителям України» від заступника голови обласної ради організації ветеранів України у Івано-Франківській області Рудольфа Кіма першому заступнику голови обласної ради організації ветеранів України в Закарпатській області Івану Жигану

Реклама

- Власне у ті далекі жовтневі дні 1944 року було завершено визволення України та Закарпаття і розпочинається визволення країн Східної Європи, - говорить перший заступник голови Закарпатської обласної організації ветеранів України Іван Жиган. Лише після звільнення закарпатці втілили у життя свою багатовікову мрію - возз’єднатися з Україною.

Голова комітету ветеранів війни Закарпатської обласної ради організації ветеранів України, почесний ветеран України, полковник у відставці Олег Самойлович, котрий сказав, що пам’ять про війну, яка забрала тисячі і тисячі життів людей, потрібна всім живим.

Реклама

Він розповів, що 19 тисяч закарпатців воювало у лавах Радянської Армії та Чехословацькій бригаді Людвіка Свободи. Після визволення краю понад 30 тисяч добровольців вступило до лав Червоної Армії і в її рядах більшість дійшла до Берліна та Праги. Закарпатці радо зустрічали армію-визволительку. Завдяки їх допомозі, фронту вдалося пройти Карпатські гори та прорватися неприступну лінію Арпада за 18 днів, звільнити 14 жовтня Ясіня. 16 жовтня - Рахів. Фінішує естафета в обласному центрі Ужгороді 28 жовтня нинішнього року. Ми, ветерани великої Вітчизняної війни, розповідали й будемо розповідати людям молодшого покоління правду про ті історичні події, що відбулися у жовтні 1944 року, щоб ніколи не допустити їхнього повторення, - наголосив О.Самойлович.

Про непростий час для країни говорили на мітингу заступник голови Ради ветеранів України, контр-адмірал флоту Юлій Короткін, заступник голови обласної ради організації ветеранів України в Івано-Франківській області Рудольф Кім, директор Івано-Франківського музею Героїв Дніпра Ярема Кваснюк, начальник відділу зв’язків з громадськими об’єднаннями департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Івано-Франківської облдержадміністрації Ірина Мацюк та заступник начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської облдержадміністрації Надія Токарчик.

Естафета пам’яті «Слава визволителям України» та її символи сприяють підвищенню патріотичного духу населення краю.

Реклама

Приємно відзначити, що наше молоде покоління є патріотами своєї землі і, коли прийшов час її захищати, молодь масово пішла у добровольчі батальйони для боротьби з сепаратистами у Луганській та Донецькій областях і широко розгорнула волонтерський рух.

Почесні гості та організатори спільно поклали квіти вдячності й любові до Стели, встановленої на честь загиблих у боях за Карпати, визволителів України та до могили січових стрільців, захисників Вітчизни, загиблих під час військових дій Першої Світової війни.

На Яблунецькому перевалі ветерани згадали про події буремних воєнних років (ФОТО) – 01
На Яблунецькому перевалі ветерани згадали про події буремних воєнних років (ФОТО) – 02
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно