Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Щоб сховатись від третьої хвилі мобілізації, закарпатці або протестували, або втікали за кордон

Щоб сховатись від третьої хвилі мобілізації, закарпатці або протестували, або втікали за кордон

Щоб сховатись від третьої хвилі мобілізації, закарпатці або протестували, або втікали за кордон
Третя хвиля мобілізації закінчилася. Для більшості. Дехто досі ховається. І вже не від повістки, а від відповідальності. За те, що тихцем бігав від армії або демонстративно на камеру палив повістки....

Третя хвиля мобілізації закінчилася. Для більшості. Дехто досі ховається. І вже не від повістки, а від відповідальності. За те, що тихцем бігав від армії або демонстративно на камеру палив повістки. Такі випадки – поодинокі. Але в кожній області – свої історії. Ось військовий комісар Закарпаття розповідає: у них роздали понад 4 тисячі повісток, але у військкомати прийшло менше половини запрошених. Інші, отримавши небажаний лист, без проблем втекли за кордон.

ВІДЕО ДНЯ

У прикордонників списків тих, хто підлягає мобілізації, немає. «За підсумками третього етапу мобілізації нами передано в міліцію більше 2890 людей, які не з’явилися. Це ті люди, які мали на руках повістки. За кожною людиною буде встановлюватися факт - місце її перебування і причина неприбуття», - каже військовий комісар Закарпатської області Іван Васильцюн. Такі цифри - з кожної області, однак загальної картини ніхто не знає. Міністерство оборони посилається на військову таємницю. Проте експерти наводять свою статистику.

Протягом третьої хвилі мобілізації розіслали до 100 тисяч повісток. Набрали – до 30 тисяч бійців. Дехто не пройшов - за станом здоров’я чи сімейними обставинами. Але тисячі просто сховалися. Руслан Бортнік каже: знає, що в країні вже почали 500 проваджень стосовно тих, хто уникав армії. І десятки щодо тих – хто на цьому заробляв. На військових комісарів, котрі брали хабарі – щоб, як кажуть, «відмазати» від передової. Якщо комісарам за хабарі загрожує до 10 років ув’язнення, то стаття за ухиляння від мобілізації передбачає від 2 до 5. І то не одразу. Спочатку – штраф. Символічний - від 17 до 150 гривень. А вже потім - кримінальна відповідальність. Причому в суді ще й можна доводити: повістку вручили неправильно, адже її треба передати в руки та ще й під особистий підпис. Але незважаючи на це, прецедент є. У Чернівцях хлопця засудили на півтора року позбавлення волі. У Генпрокуратурі кажуть: розпочали масштабну перевірку. «Були сигнали про правопорушення, які були здійснені під час цієї третьої хвилі. За фактами цих кримінальних правопорушень розпочато 16 проваджень», - звітує речник прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко.

Реклама

Олеся Комарницька

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно