Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Відділ культури і туризму Іршавської РДА прозвітував за рік своєї роботи

Відділ культури і туризму Іршавської РДА прозвітував за рік своєї роботи

Відділ культури і туризму Іршавської РДА прозвітував за рік своєї роботи
Протягом даного періоду в закладах культури Іршавського району робота спрямовувалась на організацію культурно-дозвіллєвих заходів по збереженню та примноженню культурних надбань краю, активізацію...

Протягом даного періоду в закладах культури Іршавського району робота спрямовувалась на організацію культурно-дозвіллєвих заходів по збереженню та примноженню культурних надбань краю, активізацію роботи колективів художньої самодіяльності.

ВІДЕО ДНЯ

З метою збереження подальшого розвитку самодіяльного мистецтва протягом вказаного періоду відділом організовано та проведено близько 40 культурно-дозвіллєвих заходів. Серед них варто відмітити, заходи по відзначенню Дня Незалежності України, Дня Державного прапору, 1025 річниці Хрещення Русі, святкування якого чи не вперше проводилося в районі. У новому, розширеному форматі проведено фестиваль вертепів та колядницьких колективів «Іршавський бетлегем». Проведено ряд заходів по відзначенню новорічно-різдвяних свят, організовувались фестивалі для багатодітних творчих родин, благодійні та духовні дійства, цього року в рамках святкування дня незалежності проведено благодійну акцію « Таланти Іршавщини за мир в Україні» Акція розрахованв на патріотичне виховання підростаючого покоління, адже основними учасниками були саме діти… 31 серпня 2014 року в с.Ільниця спільно з сільською радою та депутатським корпусом відбулося відкриття меморіальної дошки з нагоди 100-річчя дня народження письменнику-прозаїку Василю Фенича, а 11вересня цього троку відбудеться освячення пам’ятника на могилі В. Фенича в м. Мукачеві.

Цього року, враховуючи події на сході України, відмінено вже практично повністю підготовлений фестиваль ковальського мистецтва та народних промислів Гамора -2014, та ряд культурно-розважальних заходів, які, сподіваємось, будуть проведені в наступному році.

Реклама

Художні колективи успішно виступали як за межами району, області так і за межами України. Варто відмітити участь фольклорного ансамблю «Іршава» в міжнародному фестивалі колядницьких гуртів, м. Сніна, Словаччина, участь фольклорного колективу «Кирниченька» та народного майстра Антоніни Дурда у Міжнародному телевізійному конкурсі «Ліптовська сніжинка» Словаччина, участь народного фольклорного ансамблю «Іршава» та народного хору лікарів у святкуванні днів фольклорної музики, м. Сніна, Словаччина; участь зразкового фольклорного ансамблю «Кирниченька» у Міжнародному фестивалі-конкурсі народного мистецтва «Олімп збирає таланти» у Греції та у Міжнародному фестивалі інтернаціонального фольклору в Італії.

Іршавський район був успішно представлений художніми колективами та народними майстрами на фестивалях, що проходили в містах Київ, Івано-Франкіськ, Ужгород, Мукачево, Берегово, Хуст, Великий Березний, Воловець та інші. Практично на всіх цих заходах наші колективи здобували призові місця чи поверталися з перемогами.

Реклама

Практично жодне державне чи професійне свято, а також духовні, релігійні, спортивні та інші масові заходи не проходять поза уваги й участі районного відділу культури і туризму РДА.

Велика увага приділяється активізації роботи бібліотек. Цього року зросла кількість організаційно-масових заходів, які проводяться у бібліотеках, а звідси і кількість відвідувачів.

Традиційними в кожній бібліотеці стали дні вшанування Тараса Шевченка, творчі акції до державних свят, пам’ятних дат, історичних подій, ювілеїв письменників.

Реклама

Вивчення читацької аудиторії показало, що найбільший відсоток всіх користувачів обслуговуються у бібліотеках-філіях. Це такі категорії людей як вчителі, медики, службовці, безробітні, а також люди з особливими потребами, з яких 170 чоловік обслуговуються працівниками бібліотеки «на дому».

Вже 3 роки як у бібліотеці відкрито Центр вільного доступу до мережі Інтернет. Завдяки програмі «Бібліоміст» в нашому районі комп'ютеризовано і 5 сільських бібліотек в селах - Великий Раковець, Чорний Потік, Негрово, Загаття, Ільниця. Користувачами є представники найрізноманітніших верств населення. За допомогою отриманої комп'ютерної техніки бібліотеки організовують скайп-трансляції масових заходів, навчають всіх охочих освоїти комп'ютерну грамоту.

В районі працює 8 дичячих шкіл мистецтв, в яких навчається 1652 дітей на 9 відділах. В школах району працює 160 викладачів. Учні здобувають спеціальності за напрямами фортепіано, скрипка, баян, домра, гітара, духові інструменти, образотворче мистецтво, хореографія.

Робота педагогічних колективів дитячих шкіл мистецтв спрямовується на поглиблення навчально-виховного процесу, підвищення ефективності методичної та позакласної роботи, поглиблення знань учнів з усіх навчальних дисциплін. Проведено всі планові «академконцерти» та прослуховування випускників. Використовуються різні форми роботи з учнями, а саме: відкриті уроки з різних музичних дисциплін, концерти, лекції-бесіди, педагогічні читання, огляди робіт образотворчих класів, відділів та виставки.

Протягом навчального року в школах проводяться огляди-конкурси за спеціальностями серед учнів, кращі з яких приймають участь в районних конкурсах на професійність гри на музичних інструментах. Учні образотворчих відділів приймають участь в районних фестивалях а також в Ужгороді та Києві роботи яких відзначалися нагородами.

На сьогоднішній день в дитячих школах мистецтв району проведено і затверджено тарифікації викладачів за спеціальностями, всі дитячі школи мистецтв готові до нового навчального року, що було відмічено на колегії викладачів дитячих шкіл мистецтв в обласному управлінні культури в м.Ужгороді 29 серпня 2014 року.

Розвитку туристичної галузі району також надається значна увага. Іршавщина була представлена в обласному музично-драматичному театрі де відбулася найбільша в області ХІІ Міжнародна туристична виставка - ярмарку «Тур’євроцентр Закарпаття-2013» і туристичний фестиваль «Євро Карпати-2013».

Реклама

На заходах було презентовано досягнення нашого району - перелік рекламно-інформаційної продукції - туристичні карти, листівки, буклети з туристичними куточками краю.

Особливу увагу у відвідувачів виставки викликало залізне дерево, виковане ковалями кузні-музею «Гамора» та вироби сільськогосподарського ужитку. Також присутніх вразила сувенірна продукція народних умільців нашого краю.

На даний час проходить підготовка до участі у ХІІІ Міжнародній туристичній виставці - ярмарці «Тур’євроцентр Закарпаття-2014» і туристичному фестивалі «Євро Карпати-2014».

Серед проблемних питань в роботі галузі є відсутність власного транспортного засобу (автобуса), з яким би художні колективи могли частіше виїзджати за межі району, необхідні кошти для придбання народних костюмів художнім колективам, друку туристичної карти району та атласу, які на даний час є розроблені і готові до друку, але, на жаль, Постанова кабінету міністрів України №65 забороняє фінансування подібних заходів.

Серед першочергових завдань, які стоять перед відділом, є впровадження альтернативних енергоносіїв та перехід на економічні системи опалення, проведення планових ремонтів приміщень районного будинку культури, дитячих шкіл мистецтв, впровадження в діяльність бібліотек сучасних інформаційних технологій тощо.

Приємно відмітити, що чимало заходів, які проводяться відділом культури і туризму РДА, не обходяться без участі чи підтримки депутатів районної ради.

Ганна Матіко, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно