Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпаття: передвиборчі розкладки напередодні парламентської гонки

Закарпаття: передвиборчі розкладки напередодні парламентської гонки

Закарпаття: передвиборчі розкладки напередодні парламентської гонки
Вибори 2014 року в краї пройдуть у боротьбі між двома основними політичними силами, а саме: «Єдиним Центром», який контролює більшість міських, районних рад, а також Закарпатську обласну раду, і...

Вибори 2014 року в краї пройдуть у боротьбі між двома основними політичними силами, а саме: «Єдиним Центром», який контролює більшість міських, районних рад, а також Закарпатську обласну раду, і представниками політсил Майдану, які зараз очолюють область.

ВІДЕО ДНЯ

Як відомо, в Закарпатській області сформовано шість одномандатних виборчих округів, як і восени 2012 року. Їх поділ до сьогоднішнього дня викликає здивування у більшості експертів, оскільки вважається, що вони позбавлені логіки, проте були чітко «нарізані» під представників колишньої влади. За інформацією джерел інтернет-видання «Панорама Мукачева» в Закарпатській ОДА напередодні старту передвиборчої гонки керівництво області спробувало виправити помилки попередників і запропонувало на розгляд ЦВК нові межі виборчих округів, які все ж не пройшли затвердження. Планувалось, що, для прикладу, в 69 виборчому окрузі з центром у Мукачеві буде приєднано повністю і Мукачівський район. Подібні розклади оптимізували б і роботу місцевих ОВК.

Ці вибори обіцяють бути напруженими і безкомпромісними. Окремі мажоритарні округи вже зараз можна назвати «групою смерті». До таких можна віднести одномандатний виборчий округ з центром у Сваляві. Два роки тому на цьому виборчому окрузі перемогу несподівано здобув Михайло Ланьо з результатом 60,20% підтримки виборців. Тоді його головний опонент, лідер закарпатської «Батьківщини» Олександр Кеменяш, набрав 36,07 %. Наближені до політичної сили джерела інтернет-видання «Панорама Мукачева» стверджують, що цього року Олександру Михайловичу було запропоновано піти в партійному списку, але той відмовився і зібрався «штурмувати» Верховну Раду по рідному округу. Очікується, що окрім двох головних кандидатів, по цьому округу спробують свої сили лідер обласного осередку «Партії Розвитку України» Іван Качур, екс-нардеп Станіслав Аржевітін, народний депутат від «Партії Регіонів» Сергій Мошак. До останнього очікувалось, що позмагатись за мандат нардепа спробує і селищний голова Поляни Іван Дрогобецький. Він активно працює на своєму виборчому окрузі.

Реклама

Цими вихідними відбулась зустріч, яка цілком імовірно змінить тактичні установки на кампанію. За інформацією, яку отримало інтернет-видання «Панорама Мукачева» з джерел у корпусі сільських голів Мукачівщини, у суботу Віктор Балога запросив їх на зустріч на вулицю Лермонтова в комплекс, раніше відомий як «Червоний дракон». Розмова зводилась до того, що на цих виборах керівники сіл та селищ мають «сприяти» обранню Михайла Ланя на наступний термін. Варто зазначити, що за день до цього подібна ж розмова відбулась і з їх колегами зі Свалявщини. На ній був присутній і Іван Дрогобецький, який, як вважалось, більше не працює в команді екс-регіонала Ланя. Проведення ж зустрічі в комплексі Михайла Івановича ще раз підтвердили чутки про відновлення співпраці між колись затятими політичними ворогами.

Здавалось би найбільш прогнозована ситуація на окрузі № 72. Народний депутат від цього округу Василь Петьовка зібрав голоси більше половини всіх проголосувавших. Він традиційно активно працює з виборцями, і у міжвиборчий період організовуючи різного роду заходи і атракції. За інформацією інтернет-видання «Панорама Мукачева» на цьому окрузі конкуренцію Василю Васильовичу планує скласти діючий нардеп від «Батьківщини». Наразі його прізвище тримають у таємниці, принаймні до 14 вересня, коли має відбутися запланований з’їзд «Батьківщини» і кандидати по мажоритарних округах будуть висунуті офіційно.

Реклама

У виборчому окрузі №68 з центром в Ужгороді ситуація наразі більш зрозуміла. Вже відомо, що до Ради майбутнього скликання спробує потрапити діючий нардеп Василь Ковач, за якого два роки тому свої голоси віддало понад 30 тисяч закарпатців. Його головним конкурентом виступить колишній мер Ужгорода Сергій Ратушняк. Очікується поява на цьому окрузі і колишнього губернатора Закарпаття Олександра Ледиди. Саме він виступить «темною конячкою» в цьому забізі. При наявності серйозного медійного і фінансового ресурсу можна спрогнозувати, що Олександр Олександрович не планує виконувати роль статиста в цьому протистоянні і боротиметься за перемогу. Цілком імовірно, що знову піде в депутати заступник голови Закарпатської ОДА Андрій Сербайло. Складна ситуація на цьому окрузі для команди Балоги. Справа в тому, що в ужгородській команді «ЄЦу» є внутрішнє протистояння. Очікувалось, що від партії балотуватиметься Володимир Смоланка, але той поспішно заявив, що не планує змінювати крісло ректора на мандат нардепа. Натомість спробувати свої сили має намір депутат обласної ради Володимир Чубирко. Чи зроблять ставку на нього однопартійці зараз важко сказати, але можна з впевненістю говорити про дуже низький рівень електоральної підтримки цього кандидата.

За інсайдерською інформацією з штабу однією з політичних сил краю, яка провела соціологічні заміри в обласному центрі, зараз явним фаворитом перегонів є Сергій Ратушняк, якого готові підтримати близько 17 % виборців. На другому місці йде ректор УжНУ Володимир Смоланка з 12% підтримки. Всі інші кандидати набирають менше 5%. Про те, що Ратушняк визначив свого головного конкурента у прийдешніх виборах, можна зробити висновок з його медіа. Так, в газеті «РІО» від 6 вересня вже наповну працює кампанія по дескридетації Василя Ковача, якого, до слова, може підтримати команда «ЄЦ» за відсутності більш рейтингового кандидата.

На окрузі №69 з центром у Мукачеві ситуація найбільш зрозуміла. Варто очікувати, що на вибори по цьому округу піде представник клану Балог. Адміністративний ресурс працюватиме виключно на цього кандидата. Не виключено, що місце в своєму рідному окрузі Віктор Балога віддасть своєму старшому сину Андрію. За таких обставин певні шанси можуть з’явитись в інших кандидатів. Але це лише за умови появи кандидата з хорошою електоральною підтримкою та фінансовим ресурсом. Варто зазначити, що один із постійних учасників перегонів, лідер мукачівських білосердешних Олександр Переста за інформацією інтернет-видання «Панорама Мукачева» буде включений до списку партії.

Реклама

Про участь у виборах вже заявили перший заступник голови Мукачівської міськрайонної спілки підприємців Ігор Капітан, який прощається з Народно-трудовим союзом України і хоче йти в Раду як самовисуванець. Партію «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка на виборах може представити підприємець Олександр Гокс.

Обіцяє видатись напруженою боротьба і на окрузі №71 з центром у Хусті. Боротьба на цьому окрузі буде розвиватись між трьома кандидатами: Павлом Балогою, Степаном Деркачем і Мирославом Білецьким. Якщо перші двоє відомі через скандальні вибори у 2012 році, коли по черзі, то один, то інших здобували перемогу, то третій – креатура нинішнього очільника ОДА Валерія Лунченка. Губернатор Закарпаття, який піде в Раду по списках «Народного фронту», а його союзник, депутат обласної ради боротиметься в запеклій боротьбі на рідному окрузі.

Боротьба в окрузі №73 може відбутись без переможця минулих виборів, нардепа Івана Бушка. Поки останній розглядає можливість роботи в дипкорпусі МЗС України, на окрузі його може змінити депутат обласної ради, людина Бушка, Артур Івашко. Його опонентом може виступити Іван Балога, який у 2012 вже програвав цей округ.

Віктор Січовий

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно