На Виноградівщині організували показове варіння сливового леквару
Показове варіння сливового повидла (леквару) організували працівники будинку культури с. Черна, що на Виноградівщині. Вони вирішили продемонструвати молоді давню традицію заготівлі на зиму цього цінного природного продукту.
ВІДЕО ДНЯЗгадати призабуте ремесло сельчан спонукав добрий урожай слив. Їх тут здавна вирощують у кожному сільському дворі.
– Сливи справді вродили дуже рясно, – каже сільський голова Черни Василь Івашко. – Їх для себе достатньо і для продажу вистачає. Та заготівельники збиткуються з селян, пропонуючи їм вкрай низькі ціни за духмяні спілі фрукти. Тому люди воліють краще наварити леквару, ніж продавати сливи за безцінь.
РекламаВаріння леквару на Закарпатті вважається родинною справою. До цього ретельно готуються. Господар у саду вириває яму і встановлює туди велетенський казан. У нього засипають очищені від кісточок відбірні сливи. Під казаном кладуть вогонь, а закипілу сливову масу безперервно помішують спеціальним дерев’яним пристроєм до повного її загустіння. Як правило, процес цей займає 7-8 годин – цілу ніч.
Зварений у такий спосіб леквар добре зберігається у звичайній скляній тарі. Їдять його, намащуючи на хліб. А господині використовують сливове повидло як начинку для калачів.
РекламаНагадаємо, що на Виноградівщині створений перший в Україні виробничий цех з виготовлення біологічного чистого сливового повидла та навіть музей леквару у селі Ботар.
Варто знати також, що лікувальні властивості слив та леквару успішно використовували ще давньогрецькі та арабські лікарі. Їх і зараз застосовують у народній медицині для поліпшення сечогінної функції, очищення організму, зниження кислотності в шлунку тощо.