Більше половини своїх доходів мешканці Закарпаття витрачають на харчування
Життєвий рівень матеріального добробуту різних соціальних груп населення досліджується органами державної статистики у всіх районах області шляхом проведення вибіркового обстеження умов життя домогосподарств.
ВІДЕО ДНЯБільше половини своїх доходів (53,9%) населення області витрачало у 2013 р. на харчування.
Щомісячно середньостатистична сім’я спрямовувала на продукти харчування 2415,82 грн. (включаючи вартість продуктів отриманих з особистого підсобного господарства).
РекламаНайбільше грошей витрачалося на:
- м’ясо та м’ясопродукти - 513,08 грн.,
Реклама- молоко, сир та яйця – 358,22 грн.,
- на хліб і хлібопродукти (хлібобулочні та макаронні вироби, борошно, крупи) – 334,45 грн.,
- овочі – 300,79 грн.,
Реклама- олію та жири, сало (сало, масло тощо) – 198,56 грн.
Однією особою області спожито в середньому за місяць: 21,3 кг – молока, молокопродуктів та масла, 4,2 кг – м’яса, м’ясопродуктів та сала, 19 яєць, 0,9 кг – риби і рибопродуктів, 1,9 кг – олії та інших рослинних жирів, 3,0 кг цукру, меду, 3,7 кг – фруктів, ягід, горіхів, винограду, 8,2 кг – картоплі, 11,1 кг овочів і баштанних та 10,5 кг хліба і хлібних продуктів.
У порівнянні з 2012 роком зросло споживання: овочів та баштанних, м’яса, м’ясопродуктів та сала, картоплі на 1,8–2,5%, олії та інших рослинних жирів, молока, молокопродуктів та масла – на 5,6–6,5%, риби і рибопродуктів – на 12,5%, фруктів, ягід, горіхів, винограду – на 15,6%. – на 11,8%.
Зменшилося споживання: цукру (включаючи цукор, використаний на кондитерські вироби) – на 6,3%. Залишилося без змін споживання хліба і хлібних продуктів та яєць.
Структура та обсяги спожитих продуктів складають енергетичну цінність добового раціону харчування: його калорійність, вміст білків, жирів і вуглеводів. Калорійність добового раціону однієї особи області у 2013 р. складала 3507 ккал.