Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Міжгірщині розпочався фестиваль "Рекітське сузір’я"

На Міжгірщині розпочався фестиваль "Рекітське сузір’я"
3 липня 2014 року Закарпатське відділення громадської організації «Мала Академія літератури і журналістики» (МАЛіЖ) на чолі з керівником Іриною Гармасій, журналістом та письменницею, відбуло в смт...

3 липня 2014 року Закарпатське відділення громадської організації «Мала Академія літератури і журналістики» (МАЛіЖ) на чолі з керівником Іриною Гармасій, журналістом та письменницею, відбуло в смт Міжгір’я на ХІ Міжнародний фестиваль юних талантів «Рекітське Сузір’я – 2014». Цього року фестиваль присвячений 75-ій річниці проголошення Карпатської України під проводом її Президента Августина Волошина, і з огляду на військові дії на сході України захід отримав доповнення «Міст миру».

ВІДЕО ДНЯ

Півсотні маліжан з Ужгорода та Ужгородського району, Мукачева, Іршавського, Виноградівського та Міжгірського районів дорогою до серця фестивалю, Міжгір’я, відвідали героїчне місце закарпатської слави меморіальний парк «Красне поле» в м. Хуст, де Ірина Гармасій розповіла про історичні події, які відбувалися тут 15-18 березня 1939 року.

«Красне Поле – символ боротьби закарпатських українців за незалежну державу. Сьогодні, коли відбувається військова агресія Росії на нашу землю, ми як ніколи повинні прагнути знати сторінки історії визвольної боротьби наших пращурів. Саме карпатські січовики в жорстокій і нерівній боротьбі з угорськими гонведами, союзниками Німеччини, стояли на смерть у 1939 році. Після анексії Карпатської України її Президент Августин Волошин з керівником ОУН Андрієм Мельником в Італії підписав акт 1940 року про те, що Карпатська Україна є правонаступницею незалежної України. Ми повинні про це пам’ятати і нині боротися проти зазіхань на суверенну території України. Хто як не ми, нащадки карпатських січовиків, багато з яких лежить по всьому Закарпаттю, маємо доносити до людей інформацію. Сучасні маліжани – це своєрідні провідники в майбутнє і ми маємо гордитися цим незважаючи ні на що», – зазначила пані Ірина.

Реклама

Фестиваль триватиме з 3 по 7 липня на навчальній базі Міжгірського професійного ліцею. Його учасники – це учні загальноосвітніх шкіл, гімназій та ліцеїв з різних регіонів України, а також із зарубіжжя. Обдарована шкільна молодь презентує свою творчість у кількох номінаціях: поезія, проза, журналістика, художнє фото, малюнок, авторська пісня та літературно-музична композиція.

Ректор МАЛіЖу Василь Тарчинець та директор Міжгірського професійного ліцею Василь Маринець зустріли Закарпатське відділення традиційним хлібом та сіллю, привітавши всіх учасників та побажали творчого успіху. Почесний ректор маліжанської академїї зазначив, що цього року свято пройде під гаслом «Боже Великий, Святий і Єдиний нам Україну і мир збережи!».

Реклама

Учасників-конкурсантів чекають незабутні враження, адже програма фестивалю передбачає не тільки офіційну частину, роботу у творчих майстернях за номінаціями, нагородження переможців, а й екскурсії до реабілітаційного центру бурих ведмедів у ННП «Синевир», «Синевирського озера», стародавнього верховинського села Колочава, місцями героїчної слави карпатських січовиків та на Верецький перевалал.

Усім учасникам фестивалю бажаємо успіху і творчого злету!

Ярміла Гармасій

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно