Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатське село годує полуниця (ВІДЕО)

Закарпатське село годує полуниця (ВІДЕО)
Сезон полуниці - у закарпатському селі Широке. Ця соковита ягода давно там стала годувальницею, у прямому сенсі. Тож виходять на полуничні плантації всі - адже що зароблять, те й матимуть цілий...

Сезон полуниці - у закарпатському селі Широке. Ця соковита ягода давно там стала годувальницею, у прямому сенсі. Тож виходять на полуничні плантації всі - адже що зароблять, те й матимуть цілий рік.

ВІДЕО ДНЯ

Юрій Степанович народився у селі Широке. Каже, відколи себе пам'ятає - родина вирощує полуницю. Цю традицію продовжив і він. Показує власні "полуничні плантації".

Юрій Копинець, мешканець с. Широке:

Реклама

- В нас води обмаль, та садимо капусту, помідори - лише для себе. А клубніка боліє-менєє не вибаглива, і хворобами не поражається і тому вирощуємо клубніку, для продажу. Така плантація сам не з’їсть чоловік, а продати для того,щоб цілий рік жити і кормити сім'ю.

Аби врожай уродив, працювати на полі треба цілий рік. Кущі полуниці висаджують кожних чотири роки нові, прополюють, обкопують, удобрюють, аби ягода не забруднилася - землю встеляють соломою.

Реклама

- Цілий день нахилятися треба, цілий день спину горбатиш, но за день можна зобрати, один чоловік, якщо цілий день працює, 100 кілограм.

Продають полуницю тут таки, у селі. За ягодою приїжджають підприємці з усієї України. Одна родина може заробити близько двадцяти тисяч гривень за сезон. Першу полуницю продавали - сорок гривень за кілограм. Зараз ціна суттєво знизилася.

Ангеліна Станинець, мешканка с.Широке:

Реклама

- По десять гривень, десять - дванадцять. Буде дешевша, була звичайно дорожча, потім все знижується ціна.

Медики говорять - полуниця дуже корисний фрукт. У ній є йод, якого не вистачає у закарпатській воді. Корисна вона й для діабетиків - знижує цукор у крові, а ще лікує шлунок. Ягода користується популярністю й у місцевих кондитерів. Додає свіжий смак десертам.

Валентин Штефаньо, кондитер:

- Я люблю использовать то, что растет у нас в регионе, потому что это близко нашему потребителю. Клубники самое большее, во-первых ягода не такая дорогая, как другие, она в другом сегменте, потому что ее выращивают очень много.

Валентин пропонує рецепт літнього десерту. Кошики, спечені із білків та цукру, наповнює кремом із маскарпоне та вершків. Усередину кладе мус - перемелені і заморожені ягоди - виходить ось такі "симпатичні" ласощі. А ще кондитер радить зробити пюре з полуниці та цукру, заморозити. Узимку подавати такий десерт із вершками. Ягода зберігає запах і смак, нагадуватиме морозними днями про літо.

Олена Мітясова, Марина Коваль, Юрій Ковальов, телеканал "Інтер"

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно