Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті зібралися провідні фахівці України та Угорщини у сфері охорони здоров’я та соціальної роботи

На Закарпатті зібралися провідні фахівці України та Угорщини у сфері охорони здоров’я та соціальної роботи

На Закарпатті зібралися провідні фахівці України та Угорщини у сфері охорони здоров’я та соціальної роботи
В Ужгородському прес-клубі відбудеться прес-конференція організаторів «Ринку досвіду», який проводиться у рамках Програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина – Словаччина - Румунія-Україна...

В Ужгородському прес-клубі відбудеться прес-конференція організаторів «Ринку досвіду», який проводиться у рамках Програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина – Словаччина - Румунія-Україна HUSKROUA /1101/093 SKILLS FOR FUTURE (Навички задля майбутнього) в Ужгороді 22-24 травня.

ВІДЕО ДНЯ

У роботі третього Ринку досвіду беруть участь двадцять провідних фахівців України та Угорщині з сфери охорони здоров’я та соціальної роботи: партнери-виконавці проекту з Асоціації північно-східної Угорщини з попередження наркоманії AlterEgo (Угорщина) та Благодійного фонду «Проекта ТАЧ» (Україна); представники медичної та соціальної сфери міського самоврядування, медичного факультету Дебреценського університета (, Ніредьгаза, Угорщина); представники медичної і соціальної сфери (Ужгород, Україна), які обмінюватимуться досвідом, що спиятиме пошуку шляхів вирішення актуальних проблем конкретних сфер охорони здоров'я.

Як розповіла Зіта Баторі – Тарці, голова Правління благодійного фонду «Проекта ТАЧ», проект ініційований асоціацією AlterEgo (Угорщина), мета проекту - поліпшення здоров’я населення і визначення актуальних проблем громади міста Ужгорода, які потребують ефективного втручання та пошук цих шляхів вирішення. «У проекті задіяні УжНУ (кафедра соціології та соціальної роботи) та Дебреценський університет,- каже Зіта Баторі-Тарці. - Плануємо шляхом вдосконалення підготовки студентів медичного факультету, кафедри соціальної роботи посприяти підняття рівня освіченості щодо актуальних питань фізичного та соціального здоров’я».

Реклама

Мар’яна Пинзеш, керівник асоціації AlterEgo (Угорщина) розповіла, що у проекті вирішують проблеми у різних галузях: соцзабезпечення, навчання, освіта, охорони здоров’я, які тісно переплітаються. «У проекті разом працюють фахівці, які працюють в державних установах галузі охорони здоров’я та представники НДО. Наша організація займається попередженнями і профілактикою хвороб, а «Проекта ТАЧ» має великий досвід по вирішенню питань у забезпеченню соціальної роботи та надання допомоги вразливим верствам населення», - каже Мар’яна Пинзеш.

Маргарита Вовканич, кандидат психологічних наук, доцент кафедри соціальної роботи УжНУ зауважила, що з угорськими колегами співпрацюють упродовж року. «Маємо дуже багато спільного і розглядаємо наші соціальні проблеми з однієї точки зору, - каже Маргарита Вовканич. – Але деякі відмінності у роботі в контексті методології досліджень, проблем. Тому, аби їх уникнути, започатковуємо укладання словника (тримовного), де б були узгоджені наукові терміни, це стало б хорошою нагодою як для науковців, так і для практиків. Наші дослідження показали, що, незважаючи на те, що ми є по різних сторони кордону, формувалися в різних політичних системах, маємо багато спільних соціальних проблем: психологічний стрес, наркоманія, туберкульоз, ВІЛ/СНІД, гепатит, проблеми алкоголізму. Тобто ті, соціальні проблеми, які турбують різні верстви населення».

Реклама

Йожеф Саппанош, голова організації психологічної допомоги (Саболч-Сатмар-Березька область) зазначив, що за останні 10 років пройшли разючі зміни в людей, які страждають на хвороби залежності. «Ми зараз можемо надати набагато більше послуг таким людям і сім’ям, забезпечити їм доступ до медичних послуг завдяки багатомісячним профілактичним курсам лікування. Відзначається значно кращий ефект від надання цих послуг», - каже Йожеф Саппанош.

У планах співпраці українських та угорських організацій - організація та реорганізація надання послуг медичних населенню. У рамках проекту також готується монографія науковців двох країни, планується літній табір по два боки кордону (1 тиждень в Ужгороді, 1 - в Ніредьгазі для студентів соціальної роботи). «Цей проект показав для всіх фахівців, що соціальна і медична сфера не можуть працювати окремо», - каже Зіта Баторі- Тарці.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно