Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Виноградівський безхатько, згадуючи свої дні на Євромайдані в Києві та всіх вбитих там, плаче

Виноградівський безхатько, згадуючи свої дні на Євромайдані в Києві та всіх вбитих там, плаче

Виноградівський безхатько, згадуючи свої дні на Євромайдані в Києві та всіх вбитих там, плаче
Холодного лютневого ранку виноградівці поспішали на роботу. Либонь, не кожен і зауважував, що просто на землі в пішохідному переході спав смаглявий чоловік. Простеливши куртку, так влаштував собі...

Холодного лютневого ранку виноградівці поспішали на роботу. Либонь, не кожен і зауважував, що просто на землі в пішохідному переході спав смаглявий чоловік. Простеливши куртку, так влаштував собі нічліг безхатченко Степан Кондор, про якого, власне, вже ми писали. Журналісти вирішили поцікавитися: чи змінилося щось у його житті з того часу?

ВІДЕО ДНЯ

– Люди, переважно молоді, впізнавали мене на вулиці, – згодом, того ж дня, охоче розповідав Стьопа-нігер. – В скрутний зимовий час, коли не було де підзаробити, хтось давав дві гривні, деякі й три – бодай на хліб. Після публікації статті про мене в газеті та в Інтернеті дехто казав: «Степане, піднімайся, піднімайся. Тебе все місто знає і ти не можеш знайти собі якесь житло?». Я відповідав їм: «Як саме? Можна я буду у вашій хаті жити?». Тоді люди замовкали або ж тільки пояснювали, що, мовляв, вони не можуть мені допомогти, бо в них є батьки, які не дозволять цього, в інших – свої сім’ї. Легко засуджувати людину, яка волею лихої долі опинилася на вулиці, на дні суспільства. І хоч, бувало, хтось давав мені якісь продукти чи одяг, але дах над головою не пропонував ніхто.

Іще в Степана з’явилися нові друзі – Яша і Артур, які підтримують його морально. Але життя в безхатченка змінилося ще й тому, що з часу публікації статті про нього він ночує просто неба – чи на землі, чи на лавочці. Річ у тім, що відтоді з приміщення будинку культури його виганяють. Отож, стало ще гірше. Проте, коли звідти його виганяють працівники будинку культури («Вставай і йди геть, бо зараз міліцію викличемо»), то це він ще спокійно сприймає (мовляв, то їхня робота, вони отримали таку вказівку), натомість серце від образи і болю стискається тоді, коли, бувало, стороння людина каже: «А що це за бомж тут спить? Бомж, вставай!». Степан розповідав, а його очі застилали сльози.

Реклама

Іще однією новиною поділився Степан Кондор – він їздив до революційного Києва. Брав участь у мітингах на вулиці Грушевського, допомагав мітингувальникам чим міг.

– Я хотів побачити все на власні очі, а не з телеекрану, як інші, – розповідав він. – Хлопці з Майдану цікавилися: «Таких, як ти, чорних, тут ми ще не бачили. Звідки ти приїхав?». А я поїхав туди, бо дійсно переживаю за долю України і українців, за свою свободу і за таких же, як я, людей вулиці. Було страшно. Силовики кидали в натовпи мітингувальників світлошумові гранати, поливали нас водою з водометів (і це було в морозні дні).

Реклама

У Києві Степан пробув 5 днів. Поїхав туди самотужки, потягом, підзаробивши і заощадивши гроші на дорогу. При згадці про Майдан і про загиблих героїв по обличчю Степана текли сльози…

З нетерпінням виноградівський безхатченко чекає на потепління. І не тільки тому, що взимку, коли спиш просто неба, мороз проймає до кісток, а біль і образа на лиху долю – до самісінького серця. Навесні для нього з’являється можливість підзаробити – люди кличуть його працювати на городах. «Робота на землі – то моє, – радісним блиском засяяли очі Стьопи. – Це приносить мені задоволення». І, посміхнувшись, додав: «Ось у цьому я не потребую реклами. Люди пропонують мені обробляти їхню землю, бо я працюю на совість».

…Іноді доводиться почути Степанові слова: «Вулиця – мій дім, не сміти у нім». Так він каже тим, які засмічують місто. Він робить їм зауваження і вважає так: «Ну, і що, якщо в мене немає грошей на хліб? Але я щиро люблю Виноградів. І мені приємно бачити його чистим». А насамкінець Стьопа, знітившись, додав: «А як я мрію про хоча б малесеньку дерев’яну хатинку, хоч якийсь прихисток, аби не спати просто неба… Боже, змилосердься наді мною! Даруй мені дах над головою».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно