Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Рейтинг "Перші особи Закарпаття 2013": ніхто із закарпатських мільйонерів до ТОП-50 не увійшов

Рейтинг "Перші особи Закарпаття 2013": ніхто із закарпатських мільйонерів до ТОП-50 не увійшов

Рейтинг "Перші особи Закарпаття 2013": ніхто із закарпатських мільйонерів до ТОП-50 не увійшов
В Ужгородському прес-клубі відбулася презентація проекту газети «Срібна земля ФЕСТ», яка вдруге за три роки визначала ТОП 50 найвпливовіших закарпатців. Підсумки опитування – у ФЕСТрейтингу «Перші...

В Ужгородському прес-клубі відбулася презентація проекту газети «Срібна земля ФЕСТ», яка вдруге за три роки визначала ТОП 50 найвпливовіших закарпатців. Підсумки опитування – у ФЕСТрейтингу «Перші особи Закарпаття 2013».

ВІДЕО ДНЯ

Детальніше про проект розповів Василь Ільницький, головний редактор газети «Срібна земля ФЕСТ». Він акцентував увагу на ряді останніх тенденцій області: «Найперше, я хотів би зауважити, що до числа респондентів і номінантів ми намагалися включити якомога більшу кількість керівників громадських організацій і працівників ЗМІ. Кожен рейтинг є суб’єктивною справою, але представники ЗМІ попри їхню можливу заангажованість, прихильне ставлення до своїх патронів, у суспільстві є найбільш незалежною групою і професійною кастою. Ми намагалися, щоб саме вони ставили оцінки у цьому рейтингу. Тож опитали 29 журналістів, стільки ж представників громадських організацій та національно-культурних товариств. Залучені були й депутати (44), 10 очільників партій, 16 керівників владних структур, 4 – силових, 20 медичних світил та науковців, 25 представників ділових та фінансових кіл. А також соціологів, політологів, істориків, усього 140 осіб».

Стосовно лідерів, В. Ільницький зауважив: «Олександр Ледида та Віктор Балога, які посіли перше і друге місце відповідно, набрали практично однаково голосів. Можливо, якби більше Віктор Іванович спілкувався із закарпатським активом, то ситуація була б більше на його користь». Десятка лідерів виглядає так: Олександр Ледида, Віктор Балога, владика Мілан, Іван Бушко, Іван Балога, Федір Ващук, Василь Варцаба, владика Феодор, Василь Петьовка, Василь Іванчо. «Сімейно» чи кланово увійшли тільки брати Балоги, більше впливових родичів, за словами В. Ільницького, рейтинг не виявив.

Реклама
Рейтинг "Перші особи Закарпаття 2013": ніхто із закарпатських мільйонерів до ТОП-50 не увійшов – 01

«Незважаючи на те, що в області є з десяток мільйонерів, але їхній вплив є скоріше тіньовий, а не активний. Тому у списку впливових осіб фігурують лише «розкручені» особи, а велика кількість китів бізнесу не увійшла навіть у 50-ку. На мій погляд, це є тривожним фактом, бо суспільство, у якому вищі місця у рейтингу впливовості посідають не ті, хто створюють робочі місця, сплачують податки, а митарі і силовики, є скоріше тоталітарним. Підприємці воліють залишатися в тіні, і це не є здоровою тенденцією», - підкреслив В. Ільницький.

Реклама

Сергій Федака, політолог, проаналізував, за якими критеріями експерти обирали авторитетних осіб області, а також зазначив: «Закарпаття унікальне у тому плані, що вже газети роблять подібний рейтинг. Вже вдруге його підготував «Фест». Кожен відрізняється від інших та має свою специфіку, але у своїй масі виходять одні й ті ж особи. Опитування проводилося у середині листопада, тож, можливо, ще не відіграв свою роль «накал революційних пристрастей», але отриманий результат вважаю фактично об’єктивним».

Мірятися силою, вправністю, знаннями та впливом – одна з найвиразніших рис кожного індивідуума. Напевно, саме тому, незважаючи на доволі відчутний суб’єктивізм будь-яких рейтингів та суспільний скепсис до їхніх результатів, у величезної кількості людей спостерігається стабільний інтерес до неформальних „табелів про ранги”. Саме цей фактор спонукає соціологів, політологів, журналістів, громадських діячів щороку втягуватися у рутинну роботу, аби з широкого кола відомих людей у підсумку назвати свій варіант найбільш впливових, авторитетних і успішних особистостей, - стверджують організатори рейтингу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно