Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді стартує фестиваль короткометражних фільмів про міграцію

В Ужгороді стартує фестиваль короткометражних фільмів про міграцію

В Ужгороді стартує фестиваль короткометражних фільмів про міграцію
В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція до ІІІ Фестивалю короткометражних фільмів «Міграція – спроба втечі чи право на краще життя?», який відбудеться в Ужгороді. Участь у заході взяв і...

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція до ІІІ Фестивалю короткометражних фільмів «Міграція – спроба втечі чи право на краще життя?», який відбудеться в Ужгороді. Участь у заході взяв і швейцарський режисер Фернанд Мелгар.

ВІДЕО ДНЯ

Наталія Кабацій, директор БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» розповіла, що головна мета фестивалю – подати іншу точку зору на питання міграції, захисту біженців і шукачів притулку, відмінну від тієї, яка панує у ЗМІ. «Ми прагнемо дати людям право висловити свою точку зору через короткометражні фільми, - каже Н. Кабацій. - Наша організація допомагає біженцям і шукачам притулку (надаємо медичну, соціальну і юридичну допомогу), тож це наша реакція на маніпуляцію у ЗМІ стосовно цієї тематики. У медіа подається багато статей, які стосуються тільки затримки нелегальних мігрантів, натомість сама проблема широко не висвітлюється. Чому ці люди покидають свої країни? Що це означає для них? Що це означає для України? Крім того, для Закарпаття ця тема актуальна, бо чимало людей їздять у пошуках кращої долі за кордон».

За словами Н. Кабацій, цього року у фестивальних матеріалах лунає і критика ЄС, який поклав тягар на плечі України з охорони їх кордону, недопущення великого потоку нелегальної міграції у їх країни. Цього року на конкурс надійшли не тільки фільми українських авторів, а й одна робота від німецького режисера. Решта – з Дніпропетровська, Києва, Рівного, Сум, Ужгорода. Загалом – 7 робіт.

Реклама

Про суть фільмів Наталія Кабацій розповіла: «У кожної людини різне бачення цієї теми. Деякі автори говорять про сучасних біженців, інші осмислюють цю тему через історію (наприклад, часів Голодомору). Закарпатський фільм розповідає про вихідців з Часлівського дитячого будинку-інтернату, про ромське населення та проводить паралелі з іноземними прийомними батьками.

Організатори сподіваються, що глядачі фестивалю завжди будуть толерантними до іноземців.

Реклама

Фернанд Мелгар, режисер, документаліст, голова журі ІІІ Фестивалю короткометражних фільмів «Міграція – спроба втечі чи право на краще життя?» розповів, що його фільм створений про мрії про Європу. Режисер знімав людей з Африки, Сходу, які прагнули до Європи, втекли від війни і злиднів, але через проблеми з документами повинні повернутися додому – на спеціальних чартерах, обладнаних для відправки людей до країн третього світу.

«В Європі це питання обговорюється дуже активно. Адже йдеться не про злочинців, це люди, які потрапили до Європи у пошуках кращого життя, вони шукають притулку, а не ув’язнення», - каже Ф. Мелгар. Він також повідомив, що має добрі стосунки з Комітетом медичної допомоги Закарпаття та прагнув відвідати пункти утримання мігрантів в Україні, тому завітав на фестиваль короткометражних фільмів в Ужгороді. Також режисер розповів, яку допомогу надають швейцарські організації біженцям та мігрантам.

«Наразі ЄС проводить неофіційну війну за захист своїх кордонів, захист від міграції. Тому у моєму фільмі йдеться і про політику Європейського Союзу, про видворення ним беззахисних людей», - каже Фернард Мелгар.

Реклама

ІІІ Фестиваль короткометражних фільмів «Міграція – спроба втечі чи право на краще життя?» відбудеться 24 січня, о 19.00, у приміщенні Закарпатського обласного театру ляльок (м. Ужгород, пл. Театральна, 8).

Фестиваль проводиться за результатами однойменного Конкурсу, що проводився Комітетом медичної допомоги в Закарпатті та Проектом Cinemahall в Ужгороді протягом вересня-грудня 2013 року.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно