Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Традиції святкування Різдва у Закарпатті: колядування, бетлегеми та ворожіння дівчат

Традиції святкування Різдва у Закарпатті: колядування, бетлегеми та ворожіння дівчат

Традиції святкування Різдва у Закарпатті: колядування, бетлегеми та ворожіння дівчат
Святий вечір та Різдво Христове на Закарпатті святкують з традиціями, яких, швидше за все, Ви більше не зустрінете в жодному куточку України. Взагалі Різдво та Великдень два найбільші та...

Святий вечір та Різдво Христове на Закарпатті святкують з традиціями, яких, швидше за все, Ви більше не зустрінете в жодному куточку України.

ВІДЕО ДНЯ

Взагалі Різдво та Великдень два найбільші та найсвітліші свята для закарпатців. Газдині (господині) прибирають в будинках, а газди (господарі) на подвір’ях біля власного будинку. Багато людей дотримуються строгого посту, що розпочинається ще після дня Святого Михайла, наприкінці листопада. У Святвечір на столі обов’язково повинні бути 12 пісних страв. В кожному районі, в кожному селі свої певні рецепти виготовляють, але на столі майже в кожній родині знайдуться страви з риби, квасолі, варять суп з сушених грибочків.

Після вечері, чоловіки збираються і йдуть веселити (колядувати) по домівках своїх родичів та близьких. Жінкам в цей день колядувати заборонено. Вони мають чекати на колядників і приймати в гості. Дітлахам за колядки, в Закарпатті прийнято віддячувати. Раніше подарунками для маленьких колядників були різні ласощі. Яблука, горіхи,цукерки, тістечка. В наші дні популярним стало «дарувати» гроші. Дорослих ж зазвичай запрошують до святкового столу.

Реклама

Сьогодні ж, 7 січня, в день Різдва Христового, зранку зазвичай вірячи йдуть до церкви на святкову службу Божу. А опісля чоловіки продовжують ходити до родичів і знайомих і колядувати. В Закарпатті не прийнято йти колядувати до будинків, господарів яких колядник не знає. Таке практикується, особливо в великих містах, багатьох областей України, але не в Закарпатті. 7 січня, піст закінчується, і на столах вже стоять багато м’ясних страв. Наступного дня, 8 січня християни також йдуть до церкви на службу Божу. Також, в другий день Різдва дозволяється колядувати і жінкам.

В Закарпатті, особливо в селах, ще збереглися традиції, коли дітлахи або й навіть старші мужчини збиралися в вертеп і ходили колядувати на все село. Серед дійових осіб бетлегему - ангели, царі, чорти, дід, баба та інші. Зазвичай готується спеціальний сценарій, який починають підготовлювати за кілька тижнів до Різдва. Вертепники заходять до хати, спочатку повідомляють, що на світ зійшла весела новина, що діва Марія, на світ Божий сина Божого породила. Потім колядують багато колядок. Зароблені гроші, віддають в церкву.

Реклама

Часто під час новорічно-різдвяних свят полюбляють займатися ворожінням та загадуванням. Останнім дійством передусім користуються сім’ї. До прикладу, інколи кладуть ланцюг під стіл, аби забезпечити родину добробутом. Зокрема, так роблять на Перечинщині.

Найбільше уваги, особливо дівчат, привертає ворожіння, за яким можна дізнатися свою долю. Студентки Ольга та Людмила розповідають, які з них є найпопулярнішими: «Коли збираються дівчата, то розставляють свої черевики ланцюгом. Потім їх потрібно перекладати, допоки один з них не опиниться біля дверей. Його власниця і вийде першою заміж. Також досить цікавим є ворожіння по книзі. Воно полягає в тому, що людина загадує якесь питання, потім говорить сторінку книги і рядок. Те, що там написане - і буде відповіддю на нього».

Багато хто вважає, що період різдвяно-новорічних свят є найсприятливішим для гадання. Тому випробувати свою долю може кожен.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно