Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Олександр Ледида зустрівся із головами національно-культурних товариств

Олександр Ледида зустрівся із головами національно-культурних товариств

Олександр Ледида зустрівся із головами національно-культурних товариств
У понеділок, 30 грудня, керівник краю Олександр Ледида зустрівся із головами національно-культурних товариств області. Також в зустрічі взяли участь заступник голови ОДА Іван Качур та заступник...

У понеділок, 30 грудня, керівник краю Олександр Ледида зустрівся із головами національно-культурних товариств області. Також в зустрічі взяли участь заступник голови ОДА Іван Качур та заступник начальника відділу національностей та релігій обласної адміністрації Наталія Шутанич.

ВІДЕО ДНЯ

Ця зустріч є вже традиційною, тож сьогодні понад два десятки учасників підсумували напрацювання у 2013 році та поділилися планами на наступний 2014-й.

Зокрема виступили: очільник обласної культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» на Закарпатті Йосип Гайніш, Конгресу ромів Закарпаття «Праліне» Йосип Адам, Закарпатського обласного об’єднання «Крайове товариство подкарпатських русинов» Микола Бабинець, Закарпатського угорськомовного наукового товариства Петро Лизанець.

Реклама

Так, голова організації «Матіца Словенска» Йосип Гайніш зауважив:

- Цьогоріч ми відзначили 20-ти річчя створення нашої організації, підвели підсумки діяльності товариства за останні два десятиліття. А відзначити є що. Успішно діє на Закарпатті єдина в Україні школа зі словацькою мовою навчання, культурний центр. Нещодавно у Кошице був відкритий центр української культури. Це стало хорошим підсумком спільної роботи української та словацької сторін.

Реклама

Про досягнення представників угорської нацменшини розповів Петро Лизанець.

- Уже 50 років в УжНУ діє кафедра угорської філології, 25 – центр гунгарології, де досліджують угорську мову і літературу, усну народну творчість, історію, етнографію, культуру угорського народу на різних етапах формування. 5-ти річчя відзначив і гуманітарно-природничий факультет з угорською мовою навчання. Це дає змогу всім охочим дізнаватися більше про угорську культуру, звичаї, навчатися угорською мовою, - розповів Петро Лизанець.

У свою чергу, Олександр Ледида відзначив:

Реклама

- Наше спільне завдання – забезпечувати на Закарпатті атмосферу толерантності. Представники національних меншин на території краю мають можливість навчатися, отримувати інформацію зі ЗМІ рідною мовою, брати участь у діяльності культурно-освітніх товариств тощо. Наразі етнополітична ситуація в краї – стабільна. Це результат нашої спільної роботи, - резюмував очільник краю.

Відтак, учасників зустрічі з святами привітав Закарпатський народний хор, який виконав кілька новорічно-різдвяних композицій.

Прес-центр ОДА

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно