Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Закарпатті мають намір створити унікальне студентське радіо (ВІДЕО)

У Закарпатті мають намір створити унікальне студентське радіо (ВІДЕО)

У Закарпатті мають намір створити унікальне студентське радіо (ВІДЕО)
Це потребуватиме величезних зусиль і копіткої організаційної роботи. Крім студентів, у редакції мають працювати досвідчені радійники. Проте і організація навчального процесу студентів-журналістів...

Це потребуватиме величезних зусиль і копіткої організаційної роботи. Крім студентів, у редакції мають працювати досвідчені радійники. Проте і організація навчального процесу студентів-журналістів мала би зазнати суттєвих змін.

ВІДЕО ДНЯ

У 9-му номері видання «Журналіст Закарпаття» Богдан Барбіл, спеціальний кореспондент парламентського телеканалу «Рада», опублікував статтю під назвою «Де ви, «Галі» Закарпаття? Або Чому на Закарпатті немає жодної пристойної класичної радіостанції».

У матеріалі йдеться про відсутність у нашому регіоні потужної радіостанції: «Де заглиблення у проблеми області, міст, сіл, діяльність влад, управлінь, відомств, де дискусії між представниками різних партій, де думки простих людей?»

Реклама

Мовиться там також про те, що на Закарпатті радіожурналісти наповнюють ефір новинами, взятими переважно з Інтернету. Немає аналітичних матеріалів, прямих включень з місця події, експертів у студії з того чи іншого питання. Насамкінець автор звертається до керівництва Ужгородського національного університету із пропозицією створити університетське радіо, показавши таким чином на власному прикладі, що таке якісне радіомовлення:

«Знаю, у вас є локальне радіо. З допомогою ректора вузу Федора Ващука, декана філфаку Галини Шумицької постарайтеся поширити його на весь «бамівський» корпус, з часом отримати ліцензію на мовлення в форматі FM. Поки ж у рамках університетського медіацентру зробіть радіостудію з репортерами на побігеньках, з мислячими, обізнаними не лише в шоу-бізнесі ведучими, інженерами монтажу. В своїх програмах вийдіть за рамки вузу, висвітлюйте життя області. Так ви запровадите у себе практичний курс вивчення радіосправи, готуватиме добротні кадри, котрі з часом зроблять вузівське радіо еталонним для всього Закарпаття. Такого ґатунку випускники, прийшовши на роботу в радіостудії, відразу перетворять їх у бурхливі, самобутні водоспади Шипот».

Реклама

Для того, аби побачити, як налаштовані на створення радіо у нашому виші ті, до кого звернувся пан Богдан Барбіл, ми поспілкувалися з ректором УжНУ Федором Ващуком та деканом філологічного факультету УжНУ Галиною Шумицькою.

Галина Шумицька: «Ідея створення студентського радіо в університеті не нова. Так, ще наприкінці 1992 року тодішній ректор УжНУ Володимир Сливка підписав наказ про створення університетської радіомовної студії «Радіо-Альтера». Працювала вона, однак, недовго. 2005 року при кафедрі журналістики була відкрита телерадіостудія «Медіаперспективи», яка успішно функціонує і нині. Там студенти вже з першого курсу вчаться створювати радійний продукт. Другий рік на сайті відділення журналістики можна послухати студентські випуски новин, радіонариси, радіорепортажі, над якими вони працюють у розрізі вивчення таких навчальних дисциплін, як «Теорія і методика журналістської творчості», «Сучасний радіомонтаж», «Техніка і технологія виготовлення аудіовізуальних ЗМІ», «Орфоепічний практикум» тощо. На четвертому курсі студенти проходять радійну практику в університетській студії та обласних ТРК.

Реклама

Нас дуже тішить ініціатива керівництва університету, зокрема ректора Ф.Г.Ващука, щодо створення FM-станції, проте чудово розуміємо, що це потребуватиме величезних зусиль і копіткої організаційної роботи. Якщо йдеться про цілодобове мовлення, то маємо усвідомлювати, що цей виробничий процес повинен узгоджуватися з навчальним. Крім студентів, у редакції мають працювати досвідчені радійники. Проте і організація навчального процесу студентів-журналістів мала би зазнати суттєвих змін. Треба буде працювати з навчальними планами: до прикладу, об’єднувати в один семестр навчальні дисципліни так, щоб студент був скерований теоретично й практично на виготовлення якісного радіопродукту, наступного семестру – телепродукту, потім – онлайн і т. д. Зробити це буде непросто, бо ж ми до певної міри зв’язані циклом гуманітарних і соціально-економічних дисциплін, вимогами науково-методичної комісії з журналістики тощо. Проте при бажанні можливо. Такий досвід є за кордоном. Думаю, якщо нам виділять належне фінансування цього проекту, то інші питання можна буде вирішувати, залучаючи передусім викладачів та студентів відділення журналістики. Дякуємо панові Богдану за таку високу оцінку потенціалу одного з підрозділів філологічного факультету». Тож за умов наявності техніки та належного фінансування створити в УжНУ радіо, яке згодом можна буде поширити і на всю область, цілком реально.

Ірина Левіна, відео Роберта Паппа

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно