Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпаття унікальне: топ-7 найцікавіших рекордів області

Закарпаття унікальне: топ-7 найцікавіших рекордів області
У Книзі рекордів Гіннеса містяться відомості про світові рекорди, серед яких і людські досягнення, і незвичайні факти про природу. Про видатне й унікальне саме в нашій державі можна дізнатися з...

У Книзі рекордів Гіннеса містяться відомості про світові рекорди, серед яких і людські досягнення, і незвичайні факти про природу. Про видатне й унікальне саме в нашій державі можна дізнатися з Книги рекордів України. А от про закарпатців і закарпатське – у Книзі рекордів Закарпаття, упорядником якої є Федір Шандор, проректор УжНУ.

ВІДЕО ДНЯ

У Книзі міститься понад 400 записів, тому ми вирішив розповісти про найцікавіші.

1. Найбільший в Україні випускний альбом

Реклама

Створив його студентський профком Ужгородського національного університету. До рекордного альбому увійшли 793 фотографії випускників 17 факультетів стаціонарної форми навчання УжНУ. Довжина ─ 165,13 м. Розстелили його від початку Липової алеї до пам’ятника Августину Волошину в День молоді.

2. Найбільший закарпатський гарбуз

Реклама

Важив він 45 кілограмів. Власницею такого незвичайного овоча є Марія Огняник, яка проживає у закарпатському селі Малий Раковець, що на Іршавщині. Зафіксували рекорд 4 жовтня 2009 року.

3. Найбільший музичний інструмент

Таким інструментом виявилася трембіта, яка являє собою дерев’яну трубу без винтелів і клапанів і сягає 4 метри у довжину. Інколи його обгортають березовою корою. Діапазон трембіти ─ до 2,5 октав, чутність звуку ─ більше 10 кілометрів.

Реклама

4. Найсолодша весільна сукня

Зроблена вона була із 1,5 тисяч заварних булочок і важила понад 10 кілограмів. Прикраси до неї були зроблені з карамелі. Відомому закарпатському кондитеру Валентину Штефаньо знадобилося 2 місяці, щоб створити такий шедевр. А коли закінчив, то подарував його своїй нареченій. Сталося це у 2006 році.

5. Найбільший весільний рушник

Найбільший весільний рушник у традиційних національних орнаментах був представлений в Ужгороді під час «Параду наречених» 26 червня 2011 року. Його довжина ─ 27 метрів, а ширина ─ 3 метри. Ще однією його особливістю був напис «Закарпатський парад наречених».

6. Найвищий водоспад Закарпаття

Це водоспад Труфанець, який знаходиться на потоці Труфанець, який є правою притокою річки Чорна Тиса. Утворений на місці виходу на поверхню стійких до руйнування піщаників. Довжина потоку ─ 2830 м. Утворює кілька каскадів.

7. Найглибший колодязь Закарпаття

Реклама

Найглибшим колодязем нашого краю визнано криницю Мукачівського замку, яка була споруджена у 1300 році. Її видовбано у скелі глибиною 85 метрів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно