Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Румунська мова стала на Тячівщині регіональною

Румунська мова стала на Тячівщині регіональною
Так постановили депутати Тячівської районної ради на шістнадцятій сесії шостого скликання. Відповідне клопотання на розгляд було направлено Закарпатською обласною організацією румунів Закарпаття,...

Так постановили депутати Тячівської районної ради на шістнадцятій сесії шостого скликання.

ВІДЕО ДНЯ

Відповідне клопотання на розгляд було направлено Закарпатською обласною організацією румунів Закарпаття, Закарпатською обласною спілкою «Дачія», товариством ім. Дж.Кожбука, 10 депутатами Тячівської районної ради шостого скликання - представниками румунського регіону.

За рішення «Про засади державної мовної політики», яка визначає румунську мову як регіональну, проголосувала більшість депутатів.

Реклама

Зокрема у ньому йдеться: «Визнати, що румунська мова як регіональна використовується на території Тячівського району в роботі місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, застосовується і вивчається в державних і комунальних навчальних закладах, а також використовується в інших сферах суспільного життя». А також при формуванні кошторисів витрат передбачити фінансування видатків.

Тячівський район є одним з найбільших районів України. Населення становить більше 173 тис. мешканців (українці - 83%, румуни - 12% та угорці - 3%).

Реклама

Нагадаємо, що рішення про надання румунській (молдовській) мові статусу регіональної (на підставі положень закону “Про основи державної мовної політики”) раніше ухвалили Солотвинська, Нижньоапшанська та Глибокопотіцька сільські ради, де проживає майже 90 відсотків румунів. .

Прес-служба Тячівської райдержадміністрації

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно