Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті запрацює національний механізм по співпраці тих, хто протидіє торгівлі людьми

На Закарпатті запрацює національний механізм по співпраці тих, хто протидіє торгівлі людьми

На Закарпатті запрацює національний механізм по співпраці тих, хто протидіє торгівлі людьми
В Ужгородському прес-клубі відбула прес-конференція, присвячена старту на Закарпатті проекту із впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів, які протидіють торгівлі людьми. Віктор...

В Ужгородському прес-клубі відбула прес-конференція, присвячена старту на Закарпатті проекту із впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів, які протидіють торгівлі людьми.

ВІДЕО ДНЯ

Віктор Мацола, директор Департаменту соціального захисту населення Закарпатської області розповів, що за кілька років Україна зробила багато кроків, щоб привести своє законодавство із порушеної теми до міжнародних стандартів. «Рано чи пізно Україна асоціюється із ЄС, проблем ще багато, але спільно вирішуватимемо їх та допомагатимемо людям. Наше законодавство молоде, але воно прогресивне. Діють і ряд постанов Кабміну, що регламентують взаємодію органів, котрі займаються цими питаннями.

При Департаменті, очолюваному В. Мацолою, призначено фахівця, відповідального за увесь напрям роботи з протидії торгівлі людьми. «Нам дуже допомагають громадські організації, зокрема, «Веста». Завдяки їхній роботі в області розповсюджують інформацію щодо протидії цій проблемі та щодо того

Реклама

Інна Сабадош, голова Закарпатської громадської жіночої організації (ЗГЖО) «Веста» зауважила: «2 грудня, увесь світ відзначає День боротьби з рабством. На Закарпатті стартував проект із впровадження співпраці між усіма суб’єктами, які здійснюють заходи з протидії торгівлі людьми в нашій області. Проект дасть змогу підсилити спроможність органів влади, правоохоронців та громадських організацій для виявлення постраждалих та реалізації їх прав».

Координуюча роль при такій співпраці належить Департаменту соціального захисту населення Закарпаття. Триватимуть глибинні навчання спеціалістів, які працюють із постраждалими. Привертатимуть і увагу громадськості до проблеми торгівлі людьми. Відповідна інформаційна кампанія поширюватиме інформацію про можливість отримати допомогу від держави. Створюватимуться мультидисциплінарні групи, які координуватимуть у роботах таку роботу. Ще одним компонентом стане безпосередньо виявлення, ідентифікація та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми.

Реклама

Олена Замлинська, старший інспектор відділу по боротьбі з торгівлею людьми УМВС України в Закарпатській області розповіла, що відділ створено 2 місяці тому. Його фахівці тісно співпрацюють з відділом кіберзлочинів, адже сьогодні злочинці вербують дівчат не на дискотеках, як раніше, а через інтернет. За час роботи відділом виявлено 4 кримінальні правопорушення. Це продаж двох дівчат в Угорщину та продаж малолітніх дітей для жебракування. Останніх продавали самі матері, які перебували у важкому матеріальному стані.

Світлана Домокош, провідний спеціаліст відділу методичного забезпечення соціальної роботи Закарпатського обласного центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Закарпатської ОДА розповіла: «Ми працюємо вже безпосередньо з постраждалими для їх реабілітації, повернення у нормальне життя в суспільстві. Наразі на Закарпатті діють 18 районних та міських центрів соціальних служб, працюють понад 400 фахівців соціальної роботи. Наприклад, лише минулого тижня частина їх фахівців пройшли навчання, що проводилося спільно з ГО «Веста». Їх навчали здійснювати оцінку потреб людини, проводити її реабілітацію».

З лютого на Закарпатті 6 осіб отримали статус постраждалих від торгівлі людьми. Ще 5 заяв перебувають на розгляді. Чимало закарпатців досі не знають, що можуть претендувати на допомогу від держави та отримати статус постраждалого. Адже чимало з них нікуди не звертаються після того, як постраждали від трудової чи сексуальної експлуатації, були втягнуті у примусове жебрацтво чи злочинну діяльність. Від подібного можна постраждати не тільки за кордоном. На жаль, активно триває і внутрішня торгівля людьми, а крім того, в Україні є випадки експлуатації іноземних громадян. Саме у рідній країні постраждали і ті особи, яким вже надано статус потерпілих на Закарпатті.

Реклама

До цього часу в Україні загалом та на Закарпатті зокрема допомога особам, які постраждали від торгівлі людьми, надавалася переважно громадськими та міжнародними організаціями. Утім з осені 2012 року в державі, відповідно до нового законодавства, запрацював Національний механізм взаємодії суб’єктів, які протидіють торгівлі людьми. ЄС, Королівство Данія та МОМ допомагають ефективніше впроваджувати його в окремих регіонах України. З минулої осені офіційний статус постраждалих від сучасного рабства в Україні було надано 47 особам, що уможливило отримання ними допомоги від українських державних органів.

Довідково: Україна залишається країною постачання, транзиту та поступово стає країною призначення для торгівлі людьми. За оцінками Представництва МОМ в Україні, з 1991 року понад 120 тисяч українців постраждали від різних форм сучасного рабства. Новими тенденціями цього загрозливого явища є збільшення масштабів торгівлі людьми з метою трудової експлуатації, зростання кількості постраждалих чоловіків, розширення видів торгівлі людьми за рахунок примусового жебрацтва та інших форм, зростання випадків експлуатації українців та іноземців на території самої України.

Проект Європейського Союзу MIGRECO («Зміцнення управління міграцією та співпраця із реадмісії у Східній Європі») підтримує Україну на шляху створення комплексної та сучасної системи управління міграцією, яка відповідала би найкращим європейським стандартам, імплементації плану дій із лібералізації візового режиму з ЄС. У рамках проекту Європейський Союз та Міжнародна організація з міграції (МОМ) допомагають українським державним органам втілювати в життя законодавчі та адміністративні зміни, пов’язані із планом дій із лібералізації візового режиму між Україною та ЄС. Проект сприяє впровадженню в регіонах України Національного механізму взаємодії для допомоги постраждалим від торгівлі людьми, що передбачає поєднання зусиль державних і неурядових структур із ідентифікації постраждалих, надання їм необхідної допомоги, захисту їхніх прав та гарантування доступу до правосуддя.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно