Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Позачергова сесія Закарпатської обласної ради засудила дії органів центральної виконавчої влади України (ФОТО)

Позачергова сесія Закарпатської обласної ради засудила дії органів центральної виконавчої влади України (ФОТО)

Позачергова сесія Закарпатської обласної ради засудила дії органів центральної виконавчої влади України (ФОТО)
2 грудня голова облради Іван Балога, який у першій половині дня вийшов до мітингувальників, де здебільшого була молодь , що прийшли до будівлі обласної влади на площу Народну, пообіцяв всебічну...

2 грудня голова облради Іван Балога, який у першій половині дня вийшов до мітингувальників, де здебільшого була молодь , що прийшли до будівлі обласної влади на площу Народну, пообіцяв всебічну підтримку та скликання вдруге позачергової сесії облради з порядком денним, якого продиктувало саме життя – про ситуація в країні, загальнонаціональний страйк і координацію дій.

ВІДЕО ДНЯ

У залі – не тільки депутати облради та представники правоохоронних органів, громадських організацій, а й прості громадяни та представники мітингуючої молоді краю.

Реклама
Позачергова сесія Закарпатської обласної ради засудила дії органів центральної виконавчої влади України (ФОТО)  – 01
Реклама

Відкриваючи засідання Іван Балога сказав:» Сьогодні в цьому залі присутні ті, кому не байдужа подальша доля України, Закарпаття, наших дітей. Кривавий розгон Майдану в суботу і, як наслідок, всенародний громадянський спротив зобов’язує нас, як вищий представницький орган області, висловити свою позицію, підтримавши усі демократичні сили, які сьогодні стоять на київському Майдані, в усіх містах України.

Проігнорувавши прагнення українського народу до євроінтеграції та відмовившись підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзом, влада в особі Президента, Прем’єр-міністра та їхнього оточення позбавила Україну права на вибір, вкрала мрію мільйонів співвітчизників жити в цивілізованій європейській та заможній державі.

30 листопада за прямим наказом Віктора Януковича, виконавцем якого був міністр внутрішніх справ Захарченко, вчинено злочин проти студентів, фактично дітей, наших дітей, котрі вийшли на київський Євромайдан із мирною акцією протесту, аби захистити своє європейське майбутнє.

Реклама

Тим самим режим Януковича, піднявши руку на беззахисних дітей, оголосив війну власному народу. В суботу українці прокинулися в іншій країні – авторитарній та поліцейській. І довели всьому світу, що вони велика нація, котра готова відстоювати свої права, своє майбутнє.

За таких обставин я закликав місцеві ради, депутатів усіх рівнів, міських, селищних та сільських голів не бути байдужими, висловити свою позицію, провести сесії і заявити чітку позицію щодо подій в державі. Це стосується в першу чергу нас з вами, депутатів обласної ради: в цей непростий для країни час маємо визначитися: чи ви на боці тих, хто дав вказівку бити молодь на Майдані, чи ви на стороні народу.

Ми маємо змусити владу рахуватися з інтересами 46 мільйонів громадян Української держави.

Цього вимагають від нас і ті, хто прийшов сьогодні до стін обласної ради: сотні молодих людей вимагали від закарпатської влади відповідної реакції на події в Україні. І зараз кожен з вас, незважаючи на політичну приналежність, має можливість висловити свою позицію.

Позачергова сесія Закарпатської обласної ради засудила дії органів центральної виконавчої влади України (ФОТО)  – 02
Реклама

Після чого запропонував депутатам провести реєстрацію.

Цього разу прийшли на сесію і регіонали. Як і слід було чекати, прийшли зі своєю заявою, яку зачитав перший заступник голови облради від партії Регіонів Володимир Закурений. У ній ішлося про те, що вони, мовляв, також стурбовані інцидентом на Євромайдані. Втім заклику щодо відставки уряду в ній не йшлося.

Іван Балога був чітким. Він сказав: «Все можна стерпіти, тільки не кров наших дітей, які мирно заявляли про свої прагнення а їх брутально били і топтали чоботами як ворогів. Їм тільки жити й жити…На таке закривати очі не має право жоден батько, жодна мати».

Висловилось багато депутатів. На підтримку мітингувальників на Євромайдані стали депутати Мирослава Каламуняк, Михайло Попович, Андрій Сербайло, Степан Жупан, Єлізавета Біров, Антон Зелінський, Богдан Кинів, Василь Скрип, Микола Вегеш, Володимир Чубірко. Вони публічно засудили агресивні дії влади на Євромайдані та підтримали вимоги прогресивних сил нашої країни. І, що важливо, закликали всіх депутатів у залі змобілізуватись, стати одним цілим і ухвалити розроблене облрадою рішення, щоб чесно дивитись людям в очі, які покладають сподівання на своїх обранців і прагнуть у країні змін. Були й такі, що хапалися за уряд Азарова, як за останню соломинку.

Мирослава Каламуняк зазначила, що нині про справедливість влади говорити не приходиться. «Сьогодні судять тих, хто прийшов на майдан. Справедливості не буде, док залишатиметься нинішня влада».

Антон Зелінський заявив, що регіонали хочуть прийняти рішення, яке їм «спустили» з Києва. «Влада перейшла межу, коли молодих людей побили на майдані. Захарченко своїми діями «затоптав» честь міліції. Таких людей треба гнати з структури. Командир «Беркуту» одразу ж мав бути заарештований», - так оцінив дії правоохоронців полковник міліції у відставці.

Василь Скрип заявив, що нині в державі революційна ситуація і «наші заяви будуть чіткими».

Реклама

Лаконічним був і Володимир Чубірко: «Нам цей уряд не потрібен. За такі дії він має піти».

Микола Вегеш насамперед подякував студентам за їх позицію. «Наших дітей б’ють і це біда й трагедія. Від нас громада Закарпаття чекає на рішучу реакцію».

На порядок денний було винесено два проекти рішення. Проект від фракції ЄЦ набрав 44 голосів. Проект від ПР - 40 голосів. Регіонали відмовилися підтримувати заяву, в якій була вимога про відставку уряду Азарова та міністра МВС Захарченка.

В сесійній залі була оголошена перерва.

Після чого депутати, з ініціативи голови облради Івана Балоги ухвалили знакове рішення про суспільно-політичну ситуацію в Україні, а саме: засудити дії органів центральної виконавчої влади України щодо злочинного розгону учасників мирного зібрання у м. Києві 30 листопада 2013 року та звернутися до працівників силових структур із застереженням щодо недопущення неправомірних дій відносно своїх співвітчизників під час проведення мирних акцій протестів.

Позачергова сесія Закарпатської обласної ради засудила дії органів центральної виконавчої влади України (ФОТО)  – 03
Реклама

Також депутати пропонували звернутися до засобів масової інформації області щодо оперативного та об’єктивного висвітлення подій і ситуації, яка склалася на території Закарпаття та в Україні загалом.

За відповідне рішення проголосували 79 депутатів.

На жаль, заяви прийнято не було – консенсусу знайдено не було.

У проекті заяві було сказано: «Ми, депутати Закарпатської обласної ради, від імені територіальних громад краю висловлюємо обурення брутальним розгоном мирного зібрання, що відбулося у м. Києві 30 листопада 2013 року.

Кривавий розгін озброєними представниками державної влади мирних зібрань людей в Україні, у центрі Європи, розцінюємо як злочин. Тому вимагаємо його термінового і об’єктивного розстеження та притягнення винуватців до відповідальності.

Закликаємо працівників силових структур не виконувати злочинні накази, не вчиняти жодних актів насильства щодо мирних громадян та не брати участі у спробах розгону мирних акцій протесту.

Реклама

Звертаємося до Президента України Януковича В. Ф. негайно відправити у відставку Міністра внутрішніх справ України Захарченка В. Ю. та уряд Прем’єр-міністра України Азарова М. Я.

Представляючи інтереси громад області, декларуючи їх європейські устремління, застерігаємо органи державної влади від необдуманих дій, спрямованих проти народу України.

У випадку продовження силових методів відносно протестуючих громадян, залишаємо за собою право вдаватися до акцій громадянської непокори та загальнодержавного попереджувального страйку.

Ми, депутати Закарпатської обласної ради, звертаємось до усіх представників засобів масової інформації із закликом об’єктивно та неупереджено висвітлювати події, що відбуваються в Україні, не дезінформувати суспільство і не замовчувати факти вчинення насильства й неправомірних дій до активістів протестного руху та мирних громадян, які їх підтримують.

Депутати обласної ради звертаються до усіх місцевих рад області терміново провести сесії із розгляду питання про суспільно-політичну ситуацію в Україні.», - йдеться у проекті зверненні депутатів обласної ради.

Прес-служба облради

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно