Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На модернізацію українсько-словацьких пунктів пропуску витратять 7,5 мільйонів євро

На модернізацію українсько-словацьких пунктів пропуску витратять 7,5 мільйонів євро

На модернізацію українсько-словацьких пунктів пропуску витратять 7,5 мільйонів євро
Питання використання цих коштів та розбудови транскордонного співробітництва обговорили під час 11-го засідання українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва,...

Питання використання цих коштів та розбудови транскордонного співробітництва обговорили під час 11-го засідання українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва, котре проходить 27 – 30 листопада в м. Кошіце (Словаччина). Українську частину комісії очолив перший заступник міністра економрозвитку й торгівлі Анатолій Максюта, словацьку – держсекретар Міністерства внутрішніх справ Словаччини Йозеф Бучек. Участь у засіданні взяла й делегація з Закарпаття на чолі з керівником краю Олександром Ледидою.

ВІДЕО ДНЯ

Одне з найбільш актуальних для Закарпаття розглянутих питань – розбудова та модернізація пунктів пропуску та прикордонної інфраструктури. Так, українська сторона визначила для себе три пріоритетних напрями. Мова йде про, по-перше, співфінансування проекту транскордонного співробітництва «Ефективний та безпечний кордон між Україною та Словацькою Республікою» – на реконструкцію міжнародного автомобільного пункту пропуску «Ужгород» наразі передбачено 4,2 млн. грн. Також майже 3,8 млн. грн. піде на співфінансування проекту транскордонного співробітництва «Розбудова міжнародного автомобільного пункту пропуску «Дякове». А для співфінансування проекту транскордонного співробітництва «Ефективний та безпечний кордон між Україною та Угорщиною, котрий направлений на розвиток митної інфраструктури міжнародного автомобільного пункту пропуску «Лужанка-Берегшурань» передбачено 3,4 млн. грн.

Сьогодні Чопська митниця Міндоходів виступає партнером в підготовці та реалізації трьох великомасштабних проектів, що фінансуються з фондів ЄС в рамках Програми прикордонного співробітництва «Європейський інструмент сусідства та партнерства». Зокрема, на кордоні зі Словаччиною втілюється проект «Модернізація та реконструкція пунктів пропуску на українсько-словацькому кордоні».

Реклама

Мета та цілі проекту - друга черга розбудови інфраструктури МАПП „Ужгород”. Мова йде про реконструкцію митних споруд на пасажирському напрямку, розширення стику доріг пункту пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецьке». Кошторисна вартість – 47 млн. грн. Головний партнер проекту – Фінансова служба Словаччини, партнерами виступають також Міністерство фінансів Словацької Республіки, Міністерство доходів і зборів України та Чопська митниця. Бюджет проекту перевищує 7,5 млн. євро, з яких 3,6 млн. євро - грант для Чопської митниці.

Окрему увагу приділили візовим питанням. Так, Генконсул Словаччини в Ужгороді Янка Буріанова повідомила: до кінця 2013-го року консульські установи Словаччини в Україні планують досягти показника у 85 тис. виданих віз, що майже вдвічі більше, ніж минулоріч. Проте не таке активне пожвавлення спостерігається у питанні видачі дозволів для малого прикордонного руху. Якщо сьогодні кожен 8-й закарпатець, що проживає у 50-кілометровій прикордонній зоні, має угорські дозволи на малий прикордонний рух, то зі словацького боку такі документи видано тільки кожному 213-му закарпатцю.

Реклама

Під час засідання комісії керівник Закарпаття Олександр Ледида високо оцінив співпрацю української та словацької сторін, проте наголосив: дуже важливим у роботі на кордоні є саме людський фактор і попросив особливу увагу звернути на якість та швидкість обслуговування українських громадян, особливо, на період новорічно-різдвяних свят. Також керівник краю порушив питання необхідності відкриття нового пункту пропуску на українсько-словацькому кордоні, а саме «Уліч – Забрідь», що дало б додатковий поштовх у стосунках двох держав та зіграло б ключову роль у розвитку інфраструктури та пожвавленні економіки прикордонних регіонів.

Прес-центр ОДА

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно