Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В селі Мирча на Закарпатті закритий владою садок громада разом з телеканалом СТБ взялась реконструювати самостійно (ВІДЕО)

В селі Мирча на Закарпатті закритий владою садок громада разом з телеканалом СТБ взялась реконструювати самостійно (ВІДЕО)

В селі Мирча на Закарпатті закритий владою садок громада разом з телеканалом СТБ взялась реконструювати самостійно (ВІДЕО)
Усім селом вони вболівають за студентів на Майданах, бо зараз як ніколи знають, що таке боротьба. У них - своя революція. На Закарпатті в невеликому селі Мирча, влада вирішила закрити дитячий...

Усім селом вони вболівають за студентів на Майданах, бо зараз як ніколи знають, що таке боротьба. У них - своя революція. На Закарпатті в невеликому селі Мирча, влада вирішила закрити дитячий садочок, бо він розвалювався на очах. Куди подіти дітей не сказали. Люди вирішили не покладатися на чиновників і разом із новим масштабним проектом телеканалу СТБ розпочали реконструкцію будівлі самостійно.

ВІДЕО ДНЯ

«Пічка в нас курила прошлого року і коптився потолок і це все осідало на легенях дітей», - розповідає Іванна Гирич, завідувачка дитячого садка.

«В такому стані дитячий садок не може функціонувати. Скоріш всього буде винесена постанова про закриття», - сказав Олександр Караван, головний санітарний лікар Великоберезнянського району.

Реклама

Цей вирок у селі Мирча на Закарпатті ошелешив усіх. Півсотні дітей нема куди прилаштувати. І на скільки це затягнеться, незрозуміло. Проект є, але старий і для батьків неприйнятний. Вони хочуть новий дах, бо цей догниває, батареї, а не допотопні печі, і каналізацію. Навіть 5-річний Арсенко знає, що такого туалету, як у них, в дитсадках не буває.

Ці щоденні знущання і страх за дітей спонукали дорослих взяти в руки молоти. Навіть таких тендітних жінок, як Марина. Вона з жахом згадує, куди впускала свого Артемка.

Реклама

Марина тут, бо чоловік на заробітках, а більше із родичів нікому. Микола щойно приїхав із будов у Росії, де зводить садочки і школи. А своїм дітям, що - не подужаємо, каже? Як безпорадна влада - самі мусимо.

«Село Мирча, повірте, це унікальний народ і з ними можна працювати, вони доб’ються того, що хотять»,- сказав настоятель храму Отець Зосим.

Отець Зосим на будові за батька. А ще він допомагає з пошуком офіційного виконавця робіт. Який би вніс зміни в проект і мав ліцензію. З цим у селян зараз проблема.

Реклама

«Всьо впирається в документацію. Вони нам говорять, що зроблять її за місяць, може за 3, може за 4. Но ми так довго чекати не можемо. Бо то воно може і розвалитися», - каже мешканець Мирчі Іван Гонта.

Сільський голова аж почорнів з того клопоту. Це ж таку кашу заварили люди, каже, хоч адвокатів усім наймай. Але зупиняти не став, не дозволила совість. Розуміє - роки обіцянок увірвали селянам терпець. Зрештою, навіть тих наготованих для садка 250 тис., що село саме заробило, і то освоїти цьогоріч уже, мабуть, не зможуть - держскарбниця заблокувала.

«Гроші наші, вони прийдуть на другий рік, нема питань – не пропадуть. Але гроші мають бути мобільні»,- каже Іван Мицода, Мирчанський сільський голова.

Звісно, наступного року мирчани не чекатимуть. Щоб зібрати для будівництва необхідних 400 тис., у селі навіть діти працюють. Зараз готують на ярмарок свої рукоділля, відшукують на горищах бабусині раритети, а ще малюють.

«Це ми зібрали за 1 день. Не жаліють, дають, є тут і 200 грн., і 100, по гривні, хто скільки може», - розповідає продавець Марина Каменца.

І канал СТБ щиро вразило таке завзяття людей, тому там уже ціла група підтримки із телевізійників. Їхню історію боротьби за цивілізований дитсадок будуть вести аж до фіналу, щоби про всі перипетії потім розказати.

Цим людям може допомогти кожен. Для цього потрібно зайти на сайт Української Біржі Благодійності й просто клікнути - ПІДТРИМАТИ.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно