Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Депутати облради вимагають від Президента підписати угоду про асоціацію з ЄС (ФОТО)

Депутати облради вимагають від Президента підписати угоду про асоціацію з ЄС (ФОТО)

Депутати облради вимагають від Президента підписати угоду про асоціацію з ЄС (ФОТО)
Сьогодні, 27 листопада, відбулося зібрання депутатів обласної ради. На порядок денний винесено назріле питання : «Про звернення депутатів обласної ради до Президента України». На позачергова...

Сьогодні, 27 листопада, відбулося зібрання депутатів обласної ради. На порядок денний винесено назріле питання : «Про звернення депутатів обласної ради до Президента України». На позачергова сесію прийшли 40 крайових обранців – представників Єдиного Центру, Батьківщини, Фронту Змін, КМКС. На засідання сесії не з’явилися тільки представники Партії регіонів та Демократичної партії угорців. Голова Закарпатської облради Іван Балога заявив, що соціологія свідчить, що більшість населення України підтримує європейський вибір та підписання у Вільнюсі угоди про Асоціацію. Саме тому він підписав рішення про скликання сесії. Але оскільки сесія неправомочна через відсутність кворуму, депутати вирішили влаштувати збори та голосувати руками, розглядати одне просте звернення - "Пане Януковичу, підпишіть Вільнюську угоду."

ВІДЕО ДНЯ

Серед запрошених – депутати Верховної Ради України, керівники громадських організацій, творчих спілок, журналісти.

Іван Балога зазначив, що люди на великих і малих майданах висловлюють сою думку, приймають звернення з вимогою до керівництва країни про рух України до Європи. Більша частина країни підтримує цей вибір.

Реклама

Закарпатська громада категорично виступає в підтримку євроінтеграції нашої країни. На сьогодні вже 349 із 351 місцевих рад підтримали звернення обласної ради до керівництва країни з вимогою забезпечити виконання намічених заходів щодо подальшої повномасштабної євроінтеграції України та підписання відповідної Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. Це по суті своєрідний референдум «знизу», коли обрані громадою ради висловили чітку позицію краян.

Народний депутат України Валерій Лунченко зазначив, що Закарпаття, яке межує з чотирма країнами Європи чи не найбільше відчуває переваги долучення країни до європейської родини.» Мені прикро бачити, що депутати-регіонали не прийшли. Можливо їм байдужа доля нашої країни, тому що, можливо, вже мають паспорти іноземних країн. Керівництво країни не хоче йти в ЄС, де є демократичні закони, де народ має достойну зарплату, якісну медицину та дороги. Ось від цього нині відмовляється влада», - зазначив нардеп

Реклама

До присутніх із трибуни звернувся і Ростислав Буланов, депутат Ужгородської міськради, помічник народного депутата України Валерія Пацкана, який зачитав звернення-підтримку до депутатів облради. Заступник голови обласної ради Андрій Сербайло вважає, що двері до Європи для нас ще незачинені. «Я сподіваюся, що і наше звернення і звернення з усіх майданів має вплинути на позицію влади. Народ має визначати подальшу долю країни, який бачать Україну в складі Європи. Більшість вимог списку Фюле виконані, і влада з незрозумілих причин 21 листопада відмовляється виконати волю народу. Але так не маю бути», - каже Андрій Сербайло.

Депутати облради вимагають від Президента підписати угоду про асоціацію з ЄС (ФОТО) – 01

Депутат облради Єлизавета Біров зазначила, що у її рідному селі – Дерцен Мукачівського району напередодні виборів до парламенту нинішні депутати-регіонали Нестор Шуфрич та Іштван Гайдош обіцяли угорській громаді домагатися входження країни до ЄС. «Соромно, що нині нема представників угорської фракції в обласній раді – партії Гайдоша ДемПУУ та Партії регіонів, які вже «забули» про свої обіцянки. Як їм тепер йти до людей, до своїх виборців? Як пояснити, чому вони проти їх волі», - задалася питанням Єлизавета Біров.

Реклама

Євген Жупан, депутат облради констатує, що і в Європі нині нелегко, проте це наш стратегічний вибір. «Ми історично - у Європі. Якщо за три роки влада не змогла налагодити стосунки з Росією, то чого нині очікувати від цих відносин? Європа – це сильне й дієве самоврядування, це добробут для своїх громадян. Ми хочемо жити за законами, а не по «понятіях», які нам нині хочуть нав’язати», - вважає депутат.

Міський голова Мукачева Золтан Ленд’єл констатував: більшість його краян – за євроінтеграцію. «На Закарпатті є свій «Чечетов», який дав команду регіоналам не йти на сесію і не підтримувати євроінтеграційне звернення. Все Закарпаття – за європейське майбутнє країни, а у раді є депутати-регіонали, які своїми діями засвідчують іншу позицію. Закарпатці мають знати, хто відстоює їх позицію, а хто виконує незрозумілі вказівки», - вважає міський голова.

Мирослав Біцеький, депутат облради каже, що надії на те, що уряд вчинить інакше, як він зробив і не було. «Ця влада не виконує своїх обіцянок. Маємо тиск на бізнес, недолугу пенсійну реформу. Проте впевнений, що Україна буде в Європі, бо цього хоче народ, а купа політиканів в Києві не має права вирішувати долю країни».

Виступили також депутати облради Габор Кінч, Юдіта Петеї, Ганна Глухова, представники молодіжних організацій Максим Якимович та Роман Сарканич та інші.

Голова обласної ради Іван Балога зазначив, що нині ведеться тиск на керівництво країни з боку Росії. «Ми стоїмо на історичному роздоріжжі. Що ми мали від Радянської імперії – голодомори, колективізацію, розкуркулювання. Чи готові ми жертвувати майбутнім країни заради Митного Союзу? Ні. Нам потрібно йти до Європи, де зрозуміла соціальна політики, де високі стандарти життя. Там влада не відбирає гроші громад, як нині робить казначейство. Керівництву країни треба бути щирим і відвертим до свого народу. В нас нині навпаки – голова ОДА визначає кому з депутатів йти на сесію. Напередодні нинішньої сесії з боку голови Закарпатської ОДА йшов тиск на медиків, працівників бюджетної сфери – депутатів облради, щоби останні не йшли на сесії. На неугодних міліція й прокуратура відкриває кримінальні справи. Ми тільки на початку боротьби за європейський шлях. Всі ми - за європейське майбутнє країни. Всі, хто нині на майданах – це люди, які нічого не бояться. І щира подяка молоді, яка відстоює свої права, своє майбутнє», - зазначив Іван Балога.

За підсумками обговорення присутніми депутатами ухвалено рішення щодо звернення до Президента Віктора Януковича з вимогою відновлення євроінтеграційного курсу країни. Звернення ухвалено надіслати телеграмою, аби вкластися в строки і встигнути до початку саміту у Вільнюсі.

Депутати облради вимагають від Президента підписати угоду про асоціацію з ЄС (ФОТО) – 02
Реклама

Звернення такого змісту:» Закарпатська обласна рада, а також 349 з 351 місцевих рад різного рівня своїми рішеннями підтримали проголошений Вами курс України на євроінтеграцію. Закарпатці абсолютно впевнені в правильності та позитивній перспективі розвитку країни саме в такому напрямку, оскільки мають значний практичний досвід транскордонного співробітництва територіальних громад, громадських і неурядових організацій області та налагоджені ділові контакти із сусідніми європейськими країнами на основі багатосторонніх угод.

Тому розпорядження Кабінету Міністрів України № 905-р від 21 листопада 2013 року про призупинення підготовчих робіт із підписання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом стало для всіх несподіваним та таким, що суперечить стратегії розвитку держави, відповідним законам України та указам Президента України.

Зважаючи на соціально-економічні наслідки такого акту, втрату близької перспективи євроінтеграційного поступу до побудови суспільства, де визначальними є верховенство права та повага до основних прав людини, високий рівень соціального захисту та гуманістичних цінностей, а розвиток економіки сприяє високим стандартам життя людини, розцінюємо вказане розпорядження Уряду антинародним та таким, що віддаляє на невизначену перспективу мрію українців про гідне життя в європейській родині цивілізованих країн.

Звертаємо Вашу увагу на те, що навіть у такій ситуації Президент Ради Європейського Союзу Герман Ван Ромпей і Президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу заявили про їхню чітку позицію: «Пропозиція про підписання безпрецедентної угоди – все ще на столі». «Ми переконані, що підтримуючи асоціацію і зону вільної торгівлі, найамбітнішу угоду, яку ЄС коли-небудь пропонував, Україна отримає найкращу підтримку економічної ситуації і курсу реформ» - сказано в їхній спільній заяві.

З огляду на це, рішуче вимагаємо від Вас, пане Президенте, підписати в ході Вільнюського саміту Угоду про асоціацію України з Європейським Союзом.», - йдеться у зверненні закарпатських депутатів до Президента України.

Прес-служба облради

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно