Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Завдяки оновленню системи водопостачання Рахів економить до 50% електроенергії

Завдяки оновленню системи водопостачання Рахів економить до 50% електроенергії

Завдяки оновленню системи водопостачання Рахів економить до 50% електроенергії
В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція з нагоди завершення у Рахові масштабного проекту з покращення енергоефективності у функціонуванні системи водопостачання міста та офіційної...

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція з нагоди завершення у Рахові масштабного проекту з покращення енергоефективності у функціонуванні системи водопостачання міста та офіційної передачі обладнання, придбаного в ході реалізації проекту «Вода-Енергія-Розвиток». Виконавцями проекту є консорціум, який складається з громадської організації «Пріор» та Рахівської міської ради.

ВІДЕО ДНЯ

Протягом 22 місяців у Рахові тривала заміна існуючого насосного обладнання та впроваджено автоматизовану систему управління водопостачанням у місті, проведено дослідження енергоефективності у функціонуванні систем водопостачання у малих містах районного значення Закарпатської області. На основі актуальних проблем, виявлених цим дослідженням, було підготовлено рекомендації з покращення енергоефективності роботи відповідних систем муніципального водопостачання.

Детальніше про те, як реконструювали систему водопостачання та що очікувати рахівчанам у покращенні водопостачання розповіли доповідачі.

Реклама

Керівник проекту «Вода-Енергія-Розвиток» Андрій Казаков (ГО «ПРІОР») розповів, що раніше у Рахові застаріле обладнання практично не функціонувало і при цьому споживало значні об’єми електроенергії. Місто самостійно не могло впоратися із цією проблемою та поміняти обладнання. Тому у нагоді став конкурс у рамках Програми ЄС «Сприяння реалізації енергетичної стратегії України у сфері енергоефективності та відновлюваних джерел енергії», на який різними організаціями та громадами було подано майже 90 проектів. Серед відібраних 13-ти по всій Україні опинився і рахівський.

Так, завдяки коштам ЄС, запланували замінити насосне обладнання, а це дозволяє економити до 50 % електроенергії та дає змогу налагодити належне водопостачання у місто. За словами А. Казакова, проекти Єврокомісії спрямовані на допомогу насамперед малим містам, що і допомогло Рахову отримати грант . Загальна вартість проекту склала 237 749 євро. З них фінансування ЄС – 189 175 євро, Рахівської міської ради – 510 000 грн.

Реклама

Андрій Добей, представник німецької фірми WILO (генпідрядник) розповів, що завдяки новому обладнанню (9 глибинних насосів та насосна станція для подачі води в місто з автоматичним керуванням на загальну вартість більше 100.000 євро) Рахів отримав суттєву економію бюджетних коштів. Крім того, вдалося запобігти перспективі переходу на погодинне водопостачання, що було б неминуче при використанню застарілих насосів, які періодично виходили з ладу та працювали вкрай енергонеефективно.

13 листопада 2013 року у м. Рахів відбулась офіційна процедура передачі обладнання придбаного в ході реалізації проекту «Вода-Енергія-Розвиток». Метою проекту було покращення енергоефективності у функціонуванні системи водопостачання у м. Рахів.

Крім того, що для Рахова придбане нове найсучасніше обладнання, побудовано додаткове приміщення для розміщення насосної станції, змонтовано все обкладання і введено в експлуатацію. Покращено якість та надійність муніципальної системи забезпечення питною водою, а також знання та навички у сфері енергоефективності у діяльності систем забезпечення питною водою у малих містах області.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно