Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У чеській Височині стартували Дні української культури

У чеській Височині стартували Дні української культури
У середу, ввечері в міському театрі міста Пелгрімов (край Височина) стартували дні культури України. Цей захід проводиться в рамках цьогорічної програми співробітництва між Закарпатською областю...

У середу, ввечері в міському театрі міста Пелгрімов (край Височина) стартували дні культури України. Цей захід проводиться в рамках цьогорічної програми співробітництва між Закарпатською областю та краєм Височина. На відкритті заходу до присутніх звернулися гетьман Височини Їржі Бєгоунек, голова Закарпатської облради Іван Балога, міські голови міст-побратимів Пелгрімова Леопольд Бамбула та Мукачева Золтан Ленд’єл.

ВІДЕО ДНЯ

Народне мистецтво Закарпаття з великою концертною програмою представив заслужений академічний Закарпатський народний хор України під керівництвом заслуженого працівника культури України Наталії Петій-Потапчук. В програмі концерту відображено не тільки українську пісенну й хореографічну культуру, а й мистецтво всіх національних меншин, які здавна заселяють закарпатську землю. У репертуарі – українські, чеські, словацькі, угорські, румунські, німецькі народні пісні і танці, які колектив репрезентує як в Україні, так і за кордоном. Візитками уславленого колективу є відомі хорові твори, такі як «Верховино, світику ти наш», «Гей, на високій полонині», хореографічні картинки «Вівчарі на полонині», «Березнянка», «Тропотянка» та багато інших. Гордістю колективу є відомі постаті, серед яких і народна артистка України Клара Балог.

До учасників заходу звернувся голова обласної ради Іван Балога. «Думаю, що висловлю загальне переконання своїх колег в тому, що Закарпатська область, її багатонаціональне народне мистецтво, не є невідомим для більшості тут присутніх. Адже багато років нас єднала спільна історія. Більше 20 років ми жили в одній державі – Чехословаччині. І чимало митців Закарпаття в той час творили і залишили свої твори на чеській землі. В той же час чеські митці – письменники, архітектори, художники, фольклористи залишили свій творчий слід у нашому краї. Сьогодні Закарпаття тісно співпрацює з краєм Височина у різних сферах діяльності. І проведення днів української культури – є лише частиною широкої програми нинішніх наших українсько-чеських відносин», – зазначив Іван Балога.

Реклама

Гетьман Височини Їржі Бєгоунек високо оцінив виступ колективу із Закарпаття та зазначив, що розвиток гуманітарної двосторонньої співпраці триватиме й надалі. «Ми – дружні області і за ці шість років реалізації спільних проектів вдалося досягти багато позитивних речей. Так буде і надалі», – резюмував пан гетьман.

Протягом цього мистецького свята в краї Височина відбудуться також зустрічі членів делегації органів місцевого самоврядування та мистецьких колективів Закарпаття з представниками територіальних громад та громадськістю партнерського краю.

Реклама

Прес-служба облради

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно