Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Представники словацької нацменшини можуть отримати якісну освіту на Закарпатті

Представники словацької нацменшини можуть отримати якісну освіту на Закарпатті

Представники словацької нацменшини можуть отримати якісну освіту на Закарпатті
Адже ужгородська школа з вивченням словацької входить до двадцятки найкращих в області. Заступник керівника краю Іван Качур та Генконсул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Бур’янова у середу, 6...

Адже ужгородська школа з вивченням словацької входить до двадцятки найкращих в області. Заступник керівника краю Іван Качур та Генконсул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Бур’янова у середу, 6 листопада, відвідали спеціалізовану загальноосвітню школу №4 із поглибленим вивченням словацької мови в місті Ужгород.

ВІДЕО ДНЯ

Вони ознайомилися із умовами навчання учнів, яких, як розповіла директор закладу Марія Фединець, наразі 311:

- Щороку ми отримуємо від 70 до 130 заяв від батьків, які хотіли б, щоб їхні діти вчилися у нашій школі. Та можемо прийняти тільки близько 30-ти першачків. За останні роки кількість дітей у закладі збільшилася, якщо ще 3 роки тому у нас навчалося 107 учнів, то тепер утричі більше.

Реклама

32 педагогів навчають тутешніх школярів, п’ятеро з них – зі Словаччини. Саме вони навчають малечу словацької мови. Також учні вивчають українську, англійську та німецьку мови.

Школа співпрацює із освітніми закладами інших країнах. Так, педагоги та учні мають змогу відвідувати їх та переймати досвід своїх колег за кордоном. Завдяки такій міжнародній співпраці в ужгородській школі вдалося облаштувати сучасний кабінет хімії. Не рідко буває, що учні цієї школи продовжують навчання у Словаччині.

Реклама

Саме тут освітні потреби представників словацької громади здатні задовольнити на високому рівні, - впевнений Іван Качур:

- Ця школа входить до 20-ку кращих в області. Тут учні отримують ґрунтовну освіту та перспективу навчання за кордоном. А знання кількох мов – це важливий фактор, на який звертають увагу і закарпатські роботодавці. Адже область межує з кількома державами ЄС, і міжнародні компанії, що працюють на Закарпатті, потребують таких фахівців. Також робота цього освітнього закладу, центру словацької культури та інших організацій словацької громади є свідченням толерантності та порозуміння між різними національними меншинами. Глава держави поставив завдання щодо зміцнення міжнаціональної злагоди, тому всі ініціативи, орієнтовані на виконання цього доручення, матимуть підтримку з боку обласної влади.

За підтримку представників словацької громади в краї подякувала Янка Бур’янова:

Реклама

- Хоча словацька національна меншина і не найчисельніша на Закарпатті, але тут її представники мають можливості отримати якісну освіту, вивчати рідну мову та фольклор. За що хочу подякувати, тим, хто робить ці можливості реальними.

Довідково. Словацьку мову також вивчають у загальноосвітніх навчальних закладах Ужгородського та Перечинського районів, селищі Перечин. Словацька мова та література як предмет вивчається у Сторожницькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступеня. У Анталівській, Середнянській, Лінцівській ЗОШ І-ІІІ ступенів вивчення словацької мови здійснюється факультативно та у гуртках.

В Ужгородському національному університеті з 1994 року працює відділення словацької філології, а з 1996 року – кафедра словацької філології. При кафедрі функціонує аспірантура, лекторат словацької мови і культури, вирішується питання щодо відкриття науково-методичного Центру словакістики.

Прес-центр ОДА

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно