Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті понад 50 експертів з усієї України досліджували якість виноробної продукції

На Закарпатті понад 50 експертів з усієї України досліджували якість виноробної продукції

На Закарпатті понад 50 експертів з усієї України досліджували якість виноробної продукції
16-17 жовтня у м. Берегово на базі СП «Айсберг» проходив всеукраїнський захід – засідання Центральної галузевої дегустаційної комісії корпорації по виноградарству і виноробній промисловості...

16-17 жовтня у м. Берегово на базі СП «Айсберг» проходив всеукраїнський захід – засідання Центральної галузевої дегустаційної комісії корпорації по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром». Головна тема засідання комісії - визначення якості української та іноземної виноробної продукції, яка пропонується споживачам в магазинах.

ВІДЕО ДНЯ

Засідання Центральної галузевої дегустаційної комісії на Закарпатті відбувалося вперше, у ньому взяли участь понад 50 висококваліфікованих спеціалістів виноробної галузі, які представляли майже всі виноробні регіони, а також відповідальні особи Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства доходів і зборів України, Державної інспекції сільського господарства України, Антимонопольного комітету України, члени Ради корпорації «Укрвинпром», провідні наукові та освітні установи України.

Про результати дегустації, загальний стан виноробної галузі України, шляхи подальшого збереження та розвитку виноградарсько-виноробної галузі після можливого підписання Угоди про асоціацію з ЄС учасники засідання розповіли закарпатським журналістам.

Реклама

За словами Володимира Кучеренка, Генерального директора корпорації «Укрвинпром», упродовж двох днів експерти визначали якість тихих виноградних вин. Було відібрано 98 зразків виноробної продукції (більшість закуплено у торгівельних мережах ) у тому числі 36 – імпортного виробництва (Греція, Урйгвай, Чилі, Іспанія, ПАР, Португалія та інші країни, які експортують вино в Україну) та вітчизняних марок («Чизай», "Шабо", "Масандра" "Інкерман", «Коблево», "Сандора", та інші). 63 зразки складали сухі столові вина, 22 - столові напівсолодкі та інші. Дегустація була закритою, найменування того, що дегустували спеціалістам відкрили вже по завершенню процесу.

Ще у лютому експерти отримали підтвердження від Міжнародної організації винограду та вина, що українські вина за якість та показниками безпечності відповідають світовим стандартам якості. «Це підтвердження ми отримали і на цій дегустаційній комісії, - каже Володимир Кучеренко, - Щодо закарпатських вин, то вони показали себе з найкращого боку. Є незадоволення окремою іноземною продукцією: вино до нас надходить під найменуванням однієї країни, а розливається в іншій державі і за якісними показниками не відповідає нормам». За словами експерта, окремий протокол з результатами дегустації буде підготовано вже цього тижня.

Реклама

«Хотілося б щоб наші підприємства працювали в однакових конкурентних умовах з тими підприємствами, які постачають свою продукцію з інших країн, - зауважив керівник «Укрвинпром». - Лише у нас підприємство повинно сплатити 500 тис.грн за ліцензію, тільки наші виробники мають при експорті своєї продукції платити власні кошти, бюджетами будь-якого рівня не підтримуються. Тільки у нашій державі декілька разів у рік можуть мінятися акцизи на будь який вид продукції, у тому числі вин. Ми перебуваємо на порозі підписання по ЗВТ. Угода з ЄС по ЗВТ передбачає проведення уніфікації по акцизах і будь-яких інших позиціях виноробства. Зокрема, у всіх країнах світу ставка акцизу на ігристі вина однакова - 0,0. У нас з 3,85%, пропонують підняти на 4,60% і т.д. Всі країни світу мають підтримку і дотацію у розвитку виноградарства. У нас ситуація катастрофічна, і не від виноробів і виноградарів залежить, яким буде вихід із затяжної кризи, щоб перейти на ті самі умови, з якими працюють всі країни світу».

Володимир Гісем, Віце-президент Ради корпорації «Укрвинпром» Генеральний директор корпорації «Закарпатсадвинпром» Директор ОП «Ужгородський коньячний завод» теж наголосив на тому, що євро стандарти мають бути однакові для всіх, якщо ми до них йдемо. «Для імпортерів працюють одні правила, а для наших виробників - інші. На окремій імпортній продукції навіть буває відсутня необхідна інформація, - каже Володимир Гісем. – Крім того у ЗМІ поширюється негативна інформацію щодо сорту винограду «Ізабелла», який є традиційним для Закарпаття. Якраз цей виноград не потребує 15-разового обприскування отрутохімікатами як європейські сорти винограду і за даними Міжнародної організації винограду та вина містить метанол утричі менше від норми. Це є дуже конкурентоздатний сорт винограду, який хочуть просто знищити».

Анатолій Полосков, директор СП «Айсберг» ЛТД розповів про закарпатські вина марки «Чизай». «Це - широкий асортимент продукції: сухі, напівсолодкі, кріплені вина. Які імпортуються у різні країни світу, зокрема США, Ізраїль, Росію, Казахстан та інші. Підписано нещодавно контракт з Нігерією. Тільки за цей рік ми отримали 8 золотих медалей на різних конкурсах (Сочі, Санкт-Петербург, Ялта)». За словами Анатолія Полоскова, український споживач чомусь соромиться свого виноробного продукту. «Коли вибираємо вино до свят, частіше приваблює етикетка з іноземною назвою, - каже директор СП «Айсберг». – У тому і була корисною робота експертів, що коли відкрили результати, виявилося що наші українські, закарпатські вина не уступають імпортним взірцям, а в деяких випадках – набагато якісніші від них Ми повинні знати українські вина, гордитися перемогами наших виноробів на міжнародній арені, і аж ніяк не соромитися свого продукту».

Реклама

«Завдяки роботі корпорації «Укрвинпром» винороби України мають можливість зустрітися, оцінити якість продукцію, яку виробляють, самі послухати думку колег, - каже Вікторія Мальована, заступник гендиректора ЗАТ «Артемівськ Вайнері». - Винороби України виробляють одну з найдостойніших продукцій. Ринок Росії на сьогодні 70% наповнюється українським вином. якщо йдеться про наш сегмент (ігристі вина). Наприклад, наше підприємство виробляє18,5 млн. пляшок у рік, 4,5 млн. експортується у багато країн Європи, Китай, США, Росію».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно