Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В УжНУ побував перший і єдиний космонавт Угорщини

В УжНУ побував перший і єдиний космонавт Угорщини
У п’ятницю, 18 жовтня, на гуманітарно-природничий факультет завітав угорський космонавт Берталон Форкош, котрий поділився своїм науковим досвідом. Він часто навідується до вищих навчальних закладів...

У п’ятницю, 18 жовтня, на гуманітарно-природничий факультет завітав угорський космонавт Берталон Форкош, котрий поділився своїм науковим досвідом. Він часто навідується до вищих навчальних закладів різних раїн, а от про наш виш дізнався із теленовин. Звичайно, декан факультету Олександр Шпеник з радістю прийняв гостя.

ВІДЕО ДНЯ

Науковець здійснив політ у травні 1980 року разом із В. Кубасовим, В.Рюміним та Л. Поповим. Із близько ста претендентів обрали саме Берталона Форкоша. Із шкільних років мріяв бути футболістом, але став науковцем. Хоча й досі каже: «Найголовніше для мене – це спорт, навчання і спілкування!».

Студентів дуже зацікавила розповідь про сам політ, адже не кожного дня бачиш перед собою справжнього космонавта. Розпитували, що він там їв, який вигляд наша планета має із космосу тощо. Пан Берталон розповідав: «Їли шоколад! А от вигляд Землі – неперевершений!».

Реклама

Студенти під час зустрічі з Берталоном Форкошем

Більшість космонавтів у політ беруть із собою певні талісмани, таким «оберегом» для нього стала лялька, яку він згодом подарував своїй доньці на вісімнадцятиліття.

Реклама

Приземлився Берталон Форкош у Казахстані, де залишив напис на одній із стін з подякою за таку можливість. «Більше я не літав, але завжди пам’ятатиму свій перший і останній політ», – каже науковець.

Галина Риган, Медіацентр УжНУ

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно