Під час радянської антиалкогольної кампанії на Закарпатті вирубали понад половину виноградників (ВІДЕО)

Життя  7 жовтня 2013 року, 12:42 786
На Закарпатті виноградники займають майже 4 тис. гектарів. Цього сезону тут розраховують зібрати понад 23 тис. тон врожаю, що вважається дуже хорошим показником. Та навіть він навіть близько не дотягує до того, чим родив сонячний край раніше. Рівно 25 років тому стартувала так звана антиалкогольна кампанія: тоді за три роки на Закарпатті вирубали понад половину виноградників. Їх і досі не вдалося повністю відновити. Про це повідомили журналісти програми «Погляд на тиждень» телеканалу ZIK. «У цій сфері я працюю з 1969 року, пам’ятаю, яким прославленим було наше підприємство, - пригадує головний інженер виробництва агропромислової фірми Лариса Большакова. - Ми випускали 28 вин. Марочні - «Середнянське», «Іршавське», «Квіти полонини», «Перлина Карпат» - одне з найкращих вин України. Або ж «Троянда Закарпаття», яке прославило нас навіть за кордоном». «Троянду Закарпаття» виробляли не щороку, а лише у так званий хороший рік із рожевого трамінера. Після відстоювання у дубовій діжці напій отримував характерний квітково-димчастий букет. До початку всесоюзної боротьби з пияцтвом і алкоголізмом велике виноробське підприємство заливало у діжки до 5 тис. декалітрів виноматеріалу із Трамінеру рожевого . Нині цього винограду в Закарпатті – обмаль. Чверть століття його також вирубали. «Зараз ми маємо 1,3 тис га плодоносних виноградників, із них до 800 га – це «європейці»: Леанка, Трамінер рожевий, Мускат. А от Фурмінт, Липовина, Ганс-Лівелью – це три сорти, які повністю знищені, їх не можна відновити». Біля Ужгорода, де колись пролягали розкішні виноградники, зосталася хіба чверть з колишніх обсягів. Південні пагорби, у минулому засаджені лозою, і досі стоять пусткою. А винограднику Бобовищанського винзаводу, який був закладений у 70-х роках ХХ століття, дивом уцілів під час кампанії Каберне – класичний сорт для сухого червоного. Колись підприємство мало тисячу гектарів лоз. Залишилось – 256 га. Тут винищили саме європейські сорти. «Були вирубані такі сорти як Іршаі олівер, Матраса, Леанка. Цих сортів на Закарпатті зараз дуже мало. Залишили лише Ізабеллу через родючість: понад 100 центнерів з гектару», - розповідає головний агроном Бобовищанського винзаводу, винороб Василь Анталовський. Ізабелла практично не потребує догляду. У часи антиалкогольної кампанії із цього сорту офіційно виготовляли сік, а неофіційно, кустарним способом, самогон і вино. Хоча у виноробському світі напої з таких гібридних сортів, як Ізабелла, заборонені – їх вважають некондиційними. Зараз на Закарпатті прагнуть потроху відновлювати європейські лози. Однак ті, які висаджують нині, не до порівняння з класичними сортовими «старої школи». За словами Василя Анталовський, йдеться про клоновані сорти Каберне і Трамінера. Вони більш урожайні У нові виноградники везуть саджанці та прищепи елітних лоз з-за кордону. Та до повного відродження ще далеко. Пішло в небуття ціле покоління закарпатських виноградарів. Бо непродумана кампанія знищила не лише лози. Вони поламала і долі – кажуть винороби. Коли пішли під сокиру лози, виноградарі пішли шукати іншої праці, а земля занепадала. Від цього край і досі не оговтався - вважає краєзнавець Павло Чучка. Він переконаний – 25 років тому вбили не тільки лози, а й закарпатську гідність. «Антиалкогольна кампанія Горбачова обернулася у нас на Закарпатті, як зрештою і на Одещин,і і в Криму, проти людей, - переконаний він. - Вирубку виноградників у нас це я б порівнював із вирубуванням маслинових садів, якими у війнах в античному світі займалися агресори». http://youtu.be/dg8WYmKGds0
Джерело: ЗІК
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Коментарі - 0