Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Близько половини жителів Закарпатської області не замислюються про вплив екології житла на їх здоров’я

Близько половини жителів Закарпатської області не замислюються про вплив екології житла на їх здоров’я

Близько половини жителів Закарпатської області не замислюються про вплив екології житла на їх здоров’я
47,8% жителів Закарпатської області та інших областей західного регіону не замислюються про вплив екології житла на їх здоров’я. Такі дані були отримані в ході соціологічного дослідження, проведеного...

47,8% жителів Закарпатської області та інших областей західного регіону не замислюються про вплив екології житла на їх здоров’я. Такі дані були отримані в ході соціологічного дослідження, проведеного центром «Соціальний моніторинг» на замовлення Української федерації роботодавців охорони здоров'я (УФРОЗ).

ВІДЕО ДНЯ

При цьому 10,6% опитаних жителів регіону відповіли, що у них є захворювання, викликані несприятливим впливом будівельних, оздоблювальних матеріалів і меблів. У половини з них виникли захворювання дихальних шляхів, у 37% – порушення роботи органів серцево-судинної системи, у 30% – алергії, у 13% – захворювання нервової системи.

Директор центру «Соціальний моніторинг» Дмитро Дмитрук зазначив, що сьогодні питання безпеки житла для здоров'я відійшло у українців на другий план. «Визначальним фактором при виборі житла є ціна – так відповіли 97% опитаних. У той же час такі чинники як екологічна чистота будівельних та оздоблювальних матеріалів, екологічність регіону хвилює близько 55% всього населення України і близько 48% жителів західного регіону. Ми бачимо, що питання безпеки житла для здоров'я відходить на другий план. 85% респондентів не пов'язують появу або загострення хронічних захворювань з екологією житла» , – зазначив Дмитро Дмитрук у ході прес-конференції в Києві.

Реклама

Експерти УФРОЗ відзначили, що серед найбільш небезпечних матеріалів, які можуть виділятися в житлових і офісних приміщеннях є азбест (міститься в шифері і азбестових трубах), фенол та формальдегід (містяться в ДСП, лінолеумі, мінеральних ватах, килимах), ацетон, бутанол і толуол (містяться в лаках і фарбах).

«За нашими оцінками, більше 60 відсотків житла шкідливе і потенційно небезпечне для проживаючих у ньому людей. У зв'язку з тим, що сучасна людина проводить у квартирі або офісі 85-90% свого часу, речовини, що містяться в повітрі приміщень, становлять серйозну небезпеку для здоров'я людини», – зазначив Голова Української федерації роботодавців охорони здоров'я (УФРОЗ) Володимир Загородній.

Реклама

«Що їмо, що п'ємо, де живемо, в яких умовах працюємо – ці питання є базовим для національної системи охорони здоров'я. Більшість захворювань можна запобігти, якщо проводити профілактику і зменшити ризики для здоров'я людини», – зазначив Володимир Загородній.

«Велику небезпеку також представляють важкі метали. Наприклад, металопластики можуть містити свинець. Пил, що утворюється від зносу таких матеріалів, потрапляє в легені і призводить, наприклад, до розладу психіки у дітей. Це доведений факт», – сказав доктор медичних наук, головний експерт УФРОЗ Анатолій Гоженко.

Важкі метали, такі як кобальт, нікель і хром, можуть міститися в промислових відходах, що використовуються для виготовлення бетонів, цементів, барвників.

Реклама

Серйозною загрозою для екології житла є джерела пилу. «Категорично не можна використовувати всередині приміщень матеріали, які при використанні виділяють пил», – сказав керівник відділу індустріального житлового будівництва Академії будівництва України Володимир Савенко. За його словами, при зносі таких матеріалів у повітря піднімаються дрібні частки лаків, синтетичних килимів, лінолеуму, мінераловатних утеплювачів, фарб. «Частинки, що містять небезпечні для здоров'я хімічні елементи, потрапляють на слизові оболонки, в дихальні шляхи і можуть викликати головні болі, втому, депресію та інші нервові розлади», – додав Володимир Савенко.

За його словами, люди повинні дуже уважно ставитися до вибору матеріалів і перевіряти наявність сертифікатів якості як у магазинах, так і на ринках. «Це єдина можливість придбати меблі, будівельні та оздоблювальні матеріали, які будуть чинити найменший вплив на організм людини», – зазначив Володимир Савенко.

Анатолій Гоженко додав, що у зв'язку з появою більш економічно вигідних матеріалів людство не зможе повернутися до повністю натуральних матеріалів. «Ми повинні вибрати матеріали, які несуть найменшу шкоду для здоров'я людини», – зазначив головний експерт УФРОЗ.

Довідка. Соціологічне опитування було проведено центром «Соціальний моніторинг» з 9 по 16 вересня 2013 року. Всього було опитано 2007 респондентів в 24-х областях , АР Крим та Києві. Похибка не перевищує 1,3-2,2%.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно