Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Раїса Богатирьова відповідала на запитання закарпатців он-лайн

Раїса Богатирьова відповідала на запитання закарпатців он-лайн

Раїса Богатирьова відповідала на запитання закарпатців он-лайн
27 вересня, напередодні відзначення Дня серця, в країні пройшла широкомасштабна акція "Запитай Міністра!". У формі онлайн-спілкування, під час прямого включення на запитання мешканців різних...

27 вересня, напередодні відзначення Дня серця, в країні пройшла широкомасштабна акція "Запитай Міністра!". У формі онлайн-спілкування, під час прямого включення на запитання мешканців різних областей України відповідала Міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова.

ВІДЕО ДНЯ

Серед учасників символічного телемосту були також головний спеціаліст Міністерства охорони здоров'я України зі спеціальності "Хірургія серця і магістральних судин" – професор Борис Тодуров, директор Державної установи "Інститут серцево-судинної хірургії імені М. Амосова" НАМН України, академік Геннадій Книшів та директор Державної установи "Національний науковий центр "Інститут кардіології імені М. Стражеска" НАМН України, академік Володимир Коваленко.

Розпочинаючи відео-діалог, Міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова підкреслила, що серцево-судинні та судинно-мозкові захворювання – одна з найважливіших медико-біологічних та соціальних проблем в країні, бо ці недуги посідають перше місце в структурі поширеності і зумовлюють майже дві третини всіх випадків смерті та третину інвалідності. Більше того, серцево-судинні захворювання визначають тривалість та якість життя населення. Відповідно і шляхи вирішення цієї проблеми повинні бути загальнодержавними за участю всієї спільноти, адже досягти збільшення кількості років здорового життя і продуктивності працюючого населення можливо, якщо вкладати ресурси у профілактику захворювань і програми зміцнення здоров'я. Тому МОЗ України підготувало відповідний проект Програми, стратегічними пріоритетами якої є : профілактика захворювань, мінімізація впливу факторів ризику , створення сприятливого для здоров'я середовища, формування відповідного ставлення громадян до особистого здоров'я та мотивація населення до здорового способу життя , оптимізація організації надання медичної допомоги та покращення ресурсного забезпечення галузі. Популяційні стратегії, - зауважила Раїса Богатирьова – це шлях найбільшої користі при найменших затратах, тому першочерговим завданням лікарів є профілактика і лікування серцево-судинних захворювань, які в подальшому будуть основною державною стратегією в цьому напрямку. За підтримки Президента України МОЗ ініціювало пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, що сприятиме зниженню вартості препаратів для лікування артеріальної гіпертензії та збільшення частки доступних і ефективних кардіологічних препаратів на українському фармацевтичному ринку.

Реклама

Про те, що проблема серцевих недуг актуальна, засвідчили під час відео-спілкування з Міністром хворі, їх родичі, друзі, а також медики з дванадцяти регіонів України, зокрема і Закарпаття . Так, за цією подією мали змогу спостерігати відразу у кількох місцях нашого краю: обласному клінічному кардіологічному диспансері, обласній дитячій лікарні в Мукачеві, Хустській центральній районній лікарні та Ужгородській центральній міській лікарні, а на площі Театральній в обласному центрі місцевий мешканець, зовсім молодий чоловік, хвилюючись за здоров'я свого товариша, що потребує пересадки серця , поставив запитання щодо шансів надання саме такого виду медичної допомоги в Україні. Відповіді було аж дві. Першу озвучив професор Борис Тодуров, відзначивши високий рівень кардіодопомоги та кардіохірургії, який стрімко розвивається на Закарпатті, особливо за останні два роки. Також він констатував, що хоча в Україні ще у 2001 році було успішно проведено першу пересадку серця, а згодом ще шість, та сьогодні, на жаль, існуюча законодавча база не дозволяє розвивати трансплантологію в країні. Отже наші співвітчизники змушені робити такі операції за кордоном. Але спеціалістів, які можуть виконувати їх, і в Україні достатньо.

А Міністр охорони здоров'я зауважила, що вже подано до парламенту відповідний законопроект, який може змінити ситуацію на краще найближчим часом, адже досвід наших сусідів – Росії та Білорусії, які на законодавчому рівні вирішили цю проблему, вартий наслідування. Правда, у цій справі громадськість теж має бути добре поінформована, аби свідомо зробити правильний вибір.

Реклама

Завершуючи онлайн-спілкування, Раїса Богатирьова наголосила, що такі зустрічі надзвичайно важливі, бо сприяють більш глибокому розумінню проблем, потреб, настроїв, і пообіцяла, що всі питання будуть вивчені і при можливості, вирішені.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно